Yanar och Elo kritiserar Sipiläs uttalande om större flyktingkvot

Ozan Yanar kritiserar Juha Sipiläs uttalande om att fördubbla flyktingkvoten. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Statsminister Juha Sipilä tog upp bland annat flyktingfrågan i en intervju med Yle på lördagen. Hans uttalanden om högre flyktingkvot och bistånd väckte omedelbart kritik.

Riksdagsledamot Ozan Yanar (Gröna) köper inte statsminister Juha Sipiläs uttalande om att han är redo att fördubbla flyktingkvoten och höja Finlands bistånd till 0,7 procent av bnp. Sipilä uttalade sig i Yles Morgonettan på lördagen.

Yanar undrar hur Sipilä har mage att komma med dylika påståenden.

– Först gör man dum politik i över 3 år. Sedan pratar man det motsatta när valet närmar sig. Hur dumt tror han att folk är? skriver Yanar

Sipiläs uttalande om större flyktingkvot och höjt bistånd väcker också kritik inom regeringen. Blå framtids gruppordförande i riksdagen Simon Elo bortförklarar Sipiläs uttalanden som valfläsk.

– Det här handlar om Centerns valkampanj, inte regeringens linje. Budgetrian beslöt att flyktingkvoten förblir på nuvarande nivå. Enligt regeringsprogrammet, skriver Elo.

Inrikesminister Kai Mykkänens (Saml) löfte om att genomföra en omfattande och oberoende utredning om Migrationsverkets verksamhet får däremot beröm. Mykkänen twittrade om utredningen på fredagen.

– En oberoende utredning ska genomföra. Idén sedan februari är att genomföra 1) en snabb intern analys så att vi kan genomföra ändringar redan i år, 2) en oberoende bred utredning, som onekligen kommer att dröja kring ett år men skapar grund för långsiktig utveckling, skriver Mykkänen.

Bland annat SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson berömde Mykkänens initiativ.

– Tack för att du lyssnade, Kai Mykkänen. I en rättsstat får man aldrig vara rädd för sanningen och därför är det också viktigt, att en oberoende utredning genomförs, skriver Henriksson.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03