Yahya Hassans nya bok ges ut i Sverige

Bild: Mogens Engelund - engelund.dk

En ny diktsamling av den skandalomsusade danske poeten Yahya Hassan ges ut i Sverige, skriver Dagens Nyheter.

Boken, som heter Yahya Hassan 2 gavs ut utan förhandspublicitet i Danmark häromdagen.

– Här har vi en diktsamling som i mina ögon har en väldigt hög verkshöjd. Jag kan omöjligen läsa den som spekulativ på något sätt. Jag ser det som en diktsamling med sin problematik men också med sin unika styrka, säger Håkan Bravinger, litterär chef på förlaget Norstedts, till DN.

Yahya Hassan dömdes förra året till rättspsykiatrisk vård sedan han erkänt 42 brott, bland annat misshandel, hot, skadegörelse och blottning. 2016 dömdes han till fängelse för att ha skjutit en 17-årig pojke i foten.

Hassan blev en av Danmarks mest uppmärksammade kulturpersonligheter när han slog igenom 2013. I en diktsamling med titeln Yahya Hassan anklagade han sina föräldrars generation av invandrade muslimer för patriarkalt och religiöst förtryck, vilket gav upphov till en intensiv debatt i landet.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning