Xi deltar i Bidens klimatmöte – presidenterna möts för första gången

Kinas president Xi Jinping. Bild: Ju Peng/TT-AP-Nya Kina

Flera välkända namn deltar i det klimatmöte som USA:s president Joe Biden bjudit in till denna vecka. Kinas president Xi Jinping är senast i raden att tacka ja till deltagande i det USA-ledda klimatmötet som ska hållas i digital form.

Xi Jinping har bjudits in av USA:s president Joe Biden och kommer att hålla ett viktigt tal vid mötet, enligt Kinas utrikesministerium. Mötet blir också det första mellan de två sedan Biden tillträdde som president.

USA och Kina är världens två största utsläppsländer av koldioxid, och de står tillsammans för nästan hälften av världens utsläpp. Och även om länderna är på kant på många områden, så verkar de för närvarande överens om att klimatet är något de kan samarbeta kring.

USA:s klimatsändebud John Kerry blev nyligen den förste ur Bidenregeringen att besöka Kina, där han mötte sin kinesiske motsvarighet Xie Zhenhua.

Biden har bjudit in 40 världsledare till mötet. Förutom Xi och Biden väntas Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson delta, liksom Microsoftmedgrundaren Bill Gates, enligt källor. Även Rysslands president Vladimir Putin samt Brasiliens president Jair Bolsonaro väntas delta.

Klimatmötet inleds av Biden och vicepresident Kamala Harris den 22 april, klockan 15 finsk tid.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Glada färger sida vid sida med smycken i tidlös design

Mer läsning