X3 eller X5, det är frågan

BMW:s karakteristiska njurgrill är än så länge mindre på X5 än i nya X3, men i nästa generation får flaggskeppet den nya fronten. Bild: Bo Ingves

När jag körde BMW X3 första gången, under tuffa vinterförhållanden i Lappland år 2005, kändes den mer praktisk och sympatisk än den kantiga kolossen X5. 13 år senare när jag provkör båda versionerna på nytt känns läget oförändrat.

Nya BMW X3 har inte förändrats speciellt mycket till det yttre och erbjuder smidiga köregenskaper för både landsväg och offroad. Bild: Bo Ingves

Missförstå mig rätt, båda bilarna är fina produkter som helhet, men där X3 inte är överväldigande stor känns X5 lite som ett slagskepp, samtidigt som den är betydligt dyrare.

Egentligen är jämförelsen lite haltande eftersom X3 är av den nyaste generationen och presenterades strax före årsskiftet, medan nästa generation av X5 kommer först i slutet av detta år.

BMW:s nya formspråk i X3:s interiör är stiligare än förr, även om de varierande materialen och färgerna fortsättningsvis kan kännas lite märkliga. Bild: Bo Ingves

Nya BMW X3 är på alla sätt lite mindre än X5, men känns fullt tillräcklig för de flesta behov. Baktill är det rejält med utrymme åt alla håll och exemplariskt med utrymme för fötterna under framsätena. Även det fyrkantiga bagageutrymmet på 550 liter känns tillräckligt för de flesta transportbehov.

Äter upp ojämnheterna

Den provkörda bilen har en tvåliters diesel på 190 hk och 400 Nm. Det innebär att den drygt 1 800 kg tunga bilen inte är någon raket. Samtidigt behöver man inte heller vara rädd för att blockera framfarten för medtrafikanterna. Den åttaväxlade automaten gör dessutom sitt jobb så diskret att accelerationen inte märks.

Det jag uppskattade mest var det underbara underredet. Bilen formligen flyter över gropar och knölar och är skönt tyst också på eländiga finska landsvägar.

Den höga bilen är inte gjord för rallykörning. Den är mera inriktad på bekvämlighet. Det innebär att man hellre tar kurvorna majestätiskt skridande fram än i högsta fart. Å andra sidan är den fyrhjulsdrivna bilen också en kompetent terrängbil för den som vågar.

Den provkörda versionen kostar drygt 61 000 euro utan tilläggsutrustning (med tilläggsutrustning 74 000 euro) vilket är snäppet högre än konkurrerande fyrhjulsdrivna suvar som Volvo XC 60 och Audi Q5.

Törstig hybrid

Laddhybriderna finns åtminstone tills vidare till främst med tanke på bilbeskattningen. Orsaken är att den nominella bränsleförbrukningen och därmed koldioxidutsläppen kan fås ned, vilket på många håll resulterar i lägre bilbeskattning och andra fördelar.

I Finland har X5 en prislapp på 85 000 euro utan tilläggsutrustning. Det är ungefär 20 000 euro mindre än de billigaste konventionellt drivna versionerna i samma modellserie.

Instrumentpanelens färgval och former känns ganska påklistrade i nuvarande X5. Bild: Bo Ingves

Laddhybriderna kan till och med köras helt på el om man har tillräckligt kort väg till jobbet och kan, och ids, ladda bilen på båda adresserna.

Kör man längre än 20–50 km börjar bensinen rinna i rören på alla laddhybrider. Det här gäller i högsta grad en tung bil som BMW X5 där batteriet dräneras extra snabbt.

Därefter är det bensinmotorn på 245 hk som står för kraften. Då är förbrukningen mycket högre än den officiella – i det här fallet närmare 10 liter/100 km jämfört med officiella 3,3 liter.

En negativ egenskap hos batteriet är att det förminskar bagageutrymmet med 150 liter. Därför är det endast 500 liter stort jämfört med 650 liter i de normala versionerna.

X5 förnyas i slutet av året och kommer att få lite smäckrare linjer än den nuvarande klunsen. Bild: Bo Ingves

Åldern märks kanske mest på att den här större bilen känns lite mera högljudd än X3. Det är framför allt däckljudet som hörs tydligare i kupén. Det blir spännande att jämföra ljudbilden, bilens beteende och utrymmena med den kommande generationen.

Den grundläggande frågan vid de här två bilarna är hur mycket mera bil man får för mycket högre pris om man väljer X5 i stället för X3.

Pris: 61 100 euro.

Motor: 2,0-liters diesel 190 hk/400 Nm.

0–100 km/h: 8,0 sekunder.

Kombinerad förbrukning: 5,3 liter.

CO2-utsläpp: 140 g/km.

Mått mm (l/b/h): 4708/1891/1676.

Vikt: 1825 kg.

Bagageutrymme: 550 liter.

Pris: 85 000 euro.

Motor: 2,0-liters bensinturbo 245 hk/350 Nm (systemets totaleffekt inklusive elmotor 313 hk/450 Nm).

0–100 km/h: 6,8 sekunder.

Kombinerad förbrukning: 3,3 liter.

CO2-utsläpp: 77 g/km.

Mått mm (l/b/h): 4886/1938/1762.

Vikt: 2305 kg.

Bagageutrymme: 500 liter (650 liter normalt).

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning