"X-Men"-regissören anklagas för övergrepp

Regissören Bryan Singer pekas ut i en artikel i The Atlantic för att ha begått övergrepp på minderåriga pojkar. Bild: TT/AP/Matt Sayles

Regissören Bryan Singer, som står bakom "X-Men"-filmerna och nu senast "Bohemian Rhapsody", anklagas för att ha utnyttjat minderåriga pojkar sexuellt. Singer tillbakavisar anklagelserna som "homofoba".

Amerikanska tidningen The Atlantic publicerar ett stort reportage där författarna säger sig ha arbetat med artikeln under ett år och pratat med 50 personer. Deras källor berättar egna historier eller bekräftar uppgifter om sexuella övergrepp begångna av Bryan Singer från så långt tillbaka som 1997.

Fyra män framträder med anklagelser om övergrepp, medan ett par andra säger sig ha haft frivilligt sex med stjärnregissören, dock medan de var under 18 år. Många av händelserna ska ha inträffat i en stor villa i Los Angeles, som ägdes av vänner till Singer och där regissören ofta var med på poolpartyn med många tonårspojkar som bjöds på droger.

Singer har redan utretts av polis och stämts vid två tillfällen, 2013 och 2017, av två olika män som hävdat att regissören förgripit sig på dem sexuellt då de var tonåringar. I båda fallen har utredningarna lagts ned och Singer förnekat alla anklagelser. Han ska även ha betalat 100 000 dollar till den ena mannen, Michael Egan, i förlikning.

"Homofob smutskastning"

Bryan Singers advokat säger till Atlantic att regissören aldrig har blivit formellt åtalad för något brott och att han förnekar att han någonsin haft sex med minderåriga. Singer själv säger i ett uttalande att journalisterna bakom reportaget har en onaturlig besatthet av honom och att de vill åt honom eftersom Bohemian Rhapsody blivit en så stor succé.

"Den här homofoba smutskastningsartikeln kommer lägligt", säger han bland annat till Deadline.

Bryan Singer fick sparken från filmen om Queen och dess sångare Freddie Mercury när det var tre veckor kvar av inspelningarna. Orsaken sägs vara ständiga bråk med producenter och skådespelare, men Singer står fortfarande officiellt som regissör för filmen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning