WWF: Minska på mjölken och köttet

Bästa miljögärningen vad gäller mat är att välja grönsaker över kött. Bild: SPT/Pixabay/Anestiev

Finländare är allt mer medvetna om hur maten vi äter påverkar miljön. Därför äter många mer grönsaker än tidigare.

Finländare vill minska på miljöeffekterna som orsakas av mat och vet bättre än tidigare hur det görs. Det här framkommer i världsnaturfonden WWF:s nya undersökning. Hela 40 procent av finländarna ämnar äta grönsaksbaserad mat för att minska på matens miljöpåverkan. Bästa miljögärningen vad gäller mat är enligt WWF att välja grönsaker över kött.

Mat, boende och trafik är de största orsakerna till klimatutsläpp. Naturens mångfald och vattnens övergödning påverkas negativt mest av just mat. Det här är finländare mer medvetna om än tidigare.

I WWF:s enkät sade 59 procent av de tillfrågade att de tror att mat är en betydande eller mycket betydande anledning till miljöpåverkan. För två år sedan uppgav 46 procent det.

Ät mindre kött och ost

Att äta mer grönsaker och minska på matsvinnet är enligt finländare de bästa sätten att minska på miljöpåverkan.

– Om man vill minska på miljöpåverkan ska man äta mindre kött- och mjölkprodukter. Det är också viktigt att minska på matsvinnet eftersom följderna som uppstår på grund av bortkastad mat uppstår helt i onödan, säger Annukka Valkeapää, naturskyddsexpert vid WWF i ett pressmeddelande.

Man behöver inte sluta äta kött

Många finländare anser dock fortfarande att livsmedelstransporterna och förpackningarna är stora miljöbovar. I verkligheten står de endast för tio procent av miljöpåverkan som orsakas av mat.

Att äta kött i stället för grönsaker har mycket större inverkan än hur något är förpackat.

Majoriteten av miljöpåverkan uppstår i primärproduktionen, det vill säga då växter odlas och djur avlas.

– Att äta kött i stället för grönsaker har mycket större inverkan än hur något är förpackat eller hur lång sträcka livsmedlet transporterats, säger Valkeapää i ett pressmeddelande.

Valkeapää poängterar ändå att man inte helt och hållet måste sluta äta kött och tipsar om WWF:s köttguide som hjälper en att välja miljövänliga lösningar.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning