WSJ: Män kopplade till Trumputredning gripna

Rudy Giuliani är president Donald Trumps advokat. Arkivbild. Bild: Charles Krupa/AP/TT

Två affärsmän som gripits i USA är enligt amerikanska medier kopplade till rättsfall som berör utredningen om att starta riksrättsprocess mot president Donald Trump.

Affärsmännen är verksamma i Florida och misstänkts nu för brott mot lagarna om finansiering av politiska kampanjer. Enligt tidningen The Wall Street Journal (WSJ) har de varit inblandade i försöken av Rudy Giuliani, Trumps advokat, att få Ukraina att utreda Hunter Biden, son till den demokratiske presidentaspiranten Joe Biden, för korruption.

Demokraterna i kongressen utreder ett eventuellt riksrättsförfarande mot Trump sedan han under ett telefonsamtal den 25 juli med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bett om en utredning, i syfte att svartmåla Joe Biden inför nästa års presidentval. Donald Trump nekar till att ha gjort fel.

Flyga utomlands

Rudy Giuliani har medgett att affärsmännen är hans klienter. Enligt WSJ har de två bidragit med stora summor till en kommitté som samlade in pengar till Trumps kampanj.

Den ene affärsmannen är enligt Reuters född i Ukraina och den andre i Vitryssland. När de greps på onsdagen planerade de att flyga till Österrike några timmar senare, enligt en källa.

Rådgivare till Madrid

Representanthuset skickade i förra månaden brev till de båda affärsmännen där de ombads att vittna och överlämna dokument som rör Giulianis agerande.

Några dagar efter samtalet i juli mellan Trump och Zelenskyj reste Andrej Jermak, en av Zelenskyjs högsta rådgivare, till Madrid för att träffa Giuliani.

Nu säger Zelenskyj att han inte är säker på att han ska ge tillstånd till Jermak att resa till USA för att vittna i utredningen om att eventuellt inleda riksrättsförfarande mot den amerikanske presidenten.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning