World Vision: Invandrarflickor skickas fortfarande för stympning

Könsstympning av flickor och kvinnor förekommer fortfarande bland invandrarpopulationer i Europa och även i Finland. Det uppger organisationen World Vision Finland.

– Invandrare som är emot stympning vittnar om att det fortfarande förekommer fall där barn med invandrarbakgrund skickas för stympning under skollovet, säger organisationens programchef Annette Gothóni.

Stympning är olagligt och det finns inte säker information om den. World Visions bedömningar stöder sig på diskussioner med människor med invandrarbakgrund.

Stympningen sker i huvudsak i 29 länder i Afrika och Mellanöstern. Den orsakar smärtsamma menstruationer, svårigheter att ha samlag och svåra skador vid förlossning.

World Vision för kampanj mot könsstympning och anser att det även är Finlands plikt att skydda flickor. 

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning