World Vision: Invandrarflickor skickas fortfarande för stympning

Könsstympning av flickor och kvinnor förekommer fortfarande bland invandrarpopulationer i Europa och även i Finland. Det uppger organisationen World Vision Finland.

– Invandrare som är emot stympning vittnar om att det fortfarande förekommer fall där barn med invandrarbakgrund skickas för stympning under skollovet, säger organisationens programchef Annette Gothóni.

Stympning är olagligt och det finns inte säker information om den. World Visions bedömningar stöder sig på diskussioner med människor med invandrarbakgrund.

Stympningen sker i huvudsak i 29 länder i Afrika och Mellanöstern. Den orsakar smärtsamma menstruationer, svårigheter att ha samlag och svåra skador vid förlossning.

World Vision för kampanj mot könsstympning och anser att det även är Finlands plikt att skydda flickor. 

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54