World Cup kan ersätta NHL:s allstar-match

Bill Daly, till vänster, med Pittsburghs stjärna Sidney Crosby under en allstar-match. Arkivbild. Bild: Jeff Chiu/AP Photo

World Cup i ishockey kan få nytt liv 2021. NHL är mitt uppe i diskussioner om ett nytt kollektivavtal med spelarfacket och planer finns på att ersätta NHL:s allstar-helg med World Cup.– Det skulle i sådana fall vara en sorts miniturnering över en vecka, säger NHL:s biträdande kommissionär Bill Daly till Sportsnet.

Senaste gången World Cup anordnades var hösten 2016, innan NHL-säsongen drog i gång. Planerna på att återigen arrangera turneringen fyra år senare fanns på tapeten, men de lades på is tidigare i år.

"En sorts miniturnering"

Nu öppnar dock NHL för ett nytt World Cup. I en intervju med kanadensiska Sportsnet uppger NHL:s biträdande kommissionär Bill Daly att ligan för diskussioner med spelarfacket NHLPA om att återuppliva turneringen år 2021.

Tanken är att turneringen ska ersätta den årliga allstar-helgen mitt i säsongen.

– Lägg till ett par dagar på allstar-uppehållet och få in ett internationellt evenemang. Det är något som jag tror att vi är överens om att jobba vidare med om vi tar oss förbi detta steg, säger Daly.

NHL och spelarfacket är i pågående förhandlingar om ett nytt kollektivavtal, som går ut efter säsongen 2021/2022. Båda parterna kan dock välja att dra sig ur det nuvarande avtalet. NHL har till 1 september på sig medan spelarfacket måste bestämma sig drygt två veckor senare.

OS ett frågetecken

Skulle det hända löper det nuvarande avtalet i stället ut efter kommande säsong. Något som – med ett nytt avtal på plats – kan öppna upp för World Cup 2021.

Sportsnet skriver att de båda parterna vill hitta en långsiktig lösning för internationella evenemang. Vad beträffar NHL-spelarnas medverkan i OS 2022 beskriver sajten det som en fråga där ligan och spelarfacket fortfarande står långt ifrån varandra.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning