World Cup blev en väckning för Finland

Joonas Donskoi hörde till spelarna som inte nådde sin högsta nivå i World Cup. Bild: Tom Szczerbowski

Mikael Granlund var en av få spelare som kan vara nöjd över sin insats i World Cup.

World Cup blev en obehaglig väckning för Finland. Fiaskot – målskillnaden 1-9 efter tre matcher säger det mesta – omtalas redan som alla tiders magplask.

Finland har inte blivit så utspelat sedan Kanada Cup 1987, då Finland förlorade alla sina fem gruppspelsmatcher med målskillnaden 9-23. Men det är skäl att se bakom de fula siffrorna.

Lejonen har skapat sig ett rykte som en formidabel utmanare i de stora internationella turneringarna – som enda nation har Finland tagit fyra medaljer i de fem OS-turneringarna sedan 1998, då NHL-proffsen för första gången deltog.

Sanningen är att i Nagano 1998, Vancouver 2010 och Sotji 2014 gjorde lejonen i princip en bra match mot ett av världens ledande ishockeynationer. I bronsmatcherna spelade Finland mot nordamerikanska lag, som aldrig tänder till för en bronsmatch.

World Cup 2004 och Turin 2006 var Finlands mest lyckade turneringar. Men då var den gyllene generationen med Selänne & Co fortfarande på höjden av sina karriärer.

I Toronto förlorade Finland mot ett vansinnigt skickligt Nordamerika, som spelade ut Sverige enligt konstens alla regler, mot Sverige, som är Kanadas största utmanare i World Cup och alltid en svår motståndare för Finland - lejonen har inte vunnit över Sverige i en turnering med NHL-proffsen sedan Nagano – samt mot ett alltid farligt Ryssland. Det räcker med en snabb titt på Finlands laguppställning för att förstå att lejonen hade oddsen emot sig i varje match.

I stor, europeisk rink finns det mer tid och utrymme för taktiskt tänk. Men i liten rink avgörindividuell talang, snabbhet och reaktionsförmåga. Det är där Finlands största brister finns.

Förbundskapten Lauri Marjamäki och hans överdrivet stora stab ville ha spelare som kan och vågar lira – pelavuutta – och gjorde några djärva val. Sverige använde sig av avancerad statistik för att finna rätt pusselbitar – bland annat blev NHL-elitbacken John Klingberg utanför – men Marjamäki & Co förlitade sig tydligen mera på fingertoppskänsla. Inget emot Lauri Korpikoski, men i skenet av statistiken var han den sämsta spelaren i ett av NHL:s sämsta lag förra säsongen. Pekka Rinne har haft det väldigt svårt med farliga skott från närhåll under de senaste åren. De unga, skickliga backtalangerna Ville Pokka och Esa Lindell har i praktiken noll erfarenhet av NHL. Verkligen en chansning att de dem framför defensiva Petteri Lindbohm eller någon meriterad KHL-back.

Finland har förstås inte så hemskt många duktiga spelare att välja bland, men framtiden ser ljusare ut. Patrik Laine och Sebastian Aho var fullständigt oprövade på den här nivån – och gjorde hyfsat bra ifrån sig. Däremot lite bekymrande att spelare som Aleksander Barkov, Olli Määttä och Rasmus Ristolainen underpresterade grovt. Det får Marjamäki ta på sig.

Marjamäki kände till lagets svagheter och med tanke på att han hade ett helt landslag av före detta NHL-lirare som rådgivare borde han ha haft grym koll på motståndarna. Ändå kändes det som att Finland togs med överraskning av Nordamerikalagets finess och spelade virrigt och okoordinerat i hela turneringen.

Mikael Granlund hör till de få finländska spelare som kan vara nöjd över sin insats i World Cup. Han blir aldrig någon offensiv superstjärna, men han har rätt attityd och viker sig aldrig för tyngre motståndare. Tuukka Rask var enastående, då han väl fick chansen i matchen mot Sverige. Ett mysterium varför han inte fick stå i mål från början.

Garvade lirare som Mikko Koivu, Jussi Jokinen och Valtteri Filppula var mer eller mindre osynliga. Leo Komarov delade ut några hyfsade tacklingar, men gjorde några dyrbara amatörmisstag som en lirare med hans renommé inte får göra sig skyldig till.

TORONTO. World Cup, sista omgången i gruppspelet:

Grupp A:

USA–Tjeckien 3–4 (1–1, 1–3, 1–0)

Kanada 3 3 0 0 14–3 6

Europa 3 2 0 1 7–6 4

Tjeckien 3 1 1 1 6–12 3

USA 3 0 0 3 5–11 0

Kanada och Europa till semifinal.

Grupp B:

Finland–Ryssland 0–3 (0–0, 0–2, 0–1)

Sverige 3 2 0 1 7–5 5

Ryssland 3 2 0 1 8–5 4

Nordamer 3 2 1 0 11–8 4

Finland 3 0 0 3 1–9 0

Sverige och Ryssland till semifinal.

Marcus Lindqvist Reporter

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning