Wolverines sista strid

Superhjältefilm. Hugh Jackman som Mervel-hjälten Wolverine. Bild: Okänd

Det finns Marvel och det finns DC Comics, superhjältefilmer och superhjältefilmer. Och så finns det de som utmanar de snäva ramarna, som tar ut svängarna och visar långfingret åt den traditionella heroismen.

THRILLER/SUPERHJÄLTE

Logan

Regi: James Mangold. Manus: Scott Frank & Michel Green. Foto: John Mathieson. I rollerna: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen, Boyd Holbrook, Stephen Merchant.

James Mangolds Logan, en spin off–rulle som tar avstamp i det välbekanta X-Men-universumet, är en sådan. Poängen är att man inte behöver veta så himla mycket om Logan alias Wolverine och hans bakgrund för att hänga med, så i den grad fristående är filmen i fråga.

Våldsam och ursinnig är den också, till skillnad från alla de superhjältefilmatiseringar som i hopp om en barnvänlig åldersgräns tonar ner rafflet. Nej, här var det raka rör, komplett med en moralisk (och fysisk) baksmälla som följer när verkligheten verkar hinna i fatt våra hjältar.

Det enda som till synes återstår av det tidigare så stolta mutantsamfundet är den gode Logan (Hugh Jackman), som när han inte agerar limousinchaufför åt stupfulla ynglingar förser ex-ideologen Charles Xavier (Patrick Stewart), gammal och tärd, med ett livsbejakande serum.

Åldrande superhjälte

Själv har han ju också sett bättre dagar. Såren läker inte som förut och krigströttheten är påfallande. Men när Logan och Charles, i landsflykt i Mexico, våldsgästas av en segsliten mutantjägare (Boyd Holbrooke) och i stridens hetta stöter på ett flickebarn (nykomlingen Dafne Keen) som hävdar att hon de facto är Logans dotter är det bara att sätta benen på ryggen.

Det vore lätt att karakterisera Logan som blott en nihilistisk våldsorgie, en film som i termer av svärta, ångest och fanstyg sopar banan med Christopher Nolans redan i sig nattsvarta Batman-trilogi.

Men det är kanske inte hela sanningen, för även om blodet flyter finns det i filmen ett sorgmod och en illusionslöshet som på sitt sätt känns ärlig och genuin. Lägg till de Låt den rätte komma in–vibbar som Dafne Keens underåriga saxhandsmonster tillför och man får lust att tala om en själamässa värd besväret.

Inte bara är berättargreppet betydligt mera realistiskt än i de vid det här laget rätt tjatiga X-Men-installationerna, så mycket mera står på spel. Underförstått: även superhjältar har ett bäst före-datum.

Krister Uggeldahl

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning