Winfrid Zakowski ställer ut på Galleri Artika

Winfrid Zakowski. Arkivfoto.Bild: Kristoffer Åberg

Winfrid Zakowski har gjort sig känd både som fotograf och som skulptör. Men hur går de rollerna att kombinera? Det undersöker utställningen Parallel som öppnar på Galleria Artika på Nylandsgatan på tisdagen. Här ställer Zakowski ut skulpturer och fototavlor, sida vid sida,

"När man fotograferar, ska det vanligen gå till snabbt, allt kan vara över på några sekunder. Att skulptera är däremot alltid en långsam process. Själva materialet eller virket sätter vissa begränsningar, men å andra sidan är arbetet också fantasieggande. Idéerna till skulpturerna föds ofta när jag är ute och fotograferar, för naturen är full av sådant som jag vill översätta till skulpturernas formspråk. På det sättet kompletterar fotografering och skulptering varandra", beskriver Zakowski sitt arbete i ett pressmeddelande.

Zakowskis skulpturer är gjorda av gran, björk, ebenholz, vrakek, masurbjörk och det finns allt från små till mycket stora verk. Formerna varierar också stort. Galleriets väggar pryds av stora inredningstavlor. Många är abstrakta men har anknytning till vatten, dess rörelse, krusningar på vattenytan, hur ljuset återspeglar från vattnet. Några är konkreta, som porträttet av tuppen, med tusen små knottror på kammen.

Förutom vid vernissagen kl. 17–19, är konstnären själv på plats också lördagen den 17 mars och lördagen 24 mars kl. 12–16.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00