Wilma: "Jag blir glad av att sjunga tillsammans med andra"

Wilma Rehnström, kandidat 7, beskriver sig själv som positiv och lugn. Bild: Karl Vilhjálmsson

Luciakandidat 7, Wilma Rehnström från Vanda, har jobbat inom banksektorn i ett par år och satsar nu på utbildning inom mediefältet. På fritiden spelar hon handboll på FM-nivå.

Berätta om ett tidigare luciaminne.

– Jag var med i Vandas lucia när jag gick i lågstadiet och vi uppträdde i Myrbacka kyrka. Jag var tärna och hade glitter i håret och sådant kliar, så jag stod och kliade mig i huvudet tills jag såg ut som en liten trollunge. Min mamma var måttligt road efteråt …

Vilken julsång är viktig för dig?

– Jag tycker om Mary, Did You Know framförd av Pentatonix, en a cappella-grupp från USA. Vi har sjungit den sången med kören också.

Vilken är lucias roll i dagens samhälle?

– Lucia ska inkludera alla i gemenskapen. Hon är den som för med sig ljus och gör någons vardag ljusare.

Hur förbereder du dig på att möta människor i olika livssituationer? 

– Jag tänker att alla är människor som förtjänar att bli lika bemötta. Alla lever i olika livssituationer och lucia ska anpassa sig efter det.

På vilket sätt vill du vara en förebild?

– Det är jätteviktigt att visa att man bryr sig om andra. Lucia ska vara varmhjärtad och bemöta alla människor på ett trevligt sätt.

Hur ser dina framtidsplaner ut? 

– Jag kommer att studera i fyra år framöver och kanske fortsätter jag studera efter min examen också. Jag hoppas att jag får jobba med något som jag tycker lika mycket om som om det var en hobby. Långt inne i framtiden hoppas jag att jag har en familj.

Vad ger dig mest glädje?

– Jag blir glad av att andra är glada. Musik, både att lyssna till och att sjunga tillsammans med andra, som i kör, ger mig glädje, likaså att röra på mig.

Vad är dina vardagstips för att främja en hållbar utveckling?

– Ta en dag i sänder, lev i nuet och jobba på dig själv. Vad gäller miljön tänker jag att man kan välja det miljövänligare alternativet även om det är lite dyrare, som att skaffa en hybridbil i stället för en bensinbil. Annars är det som enskild individ ganska svårt att påverka stora saker, som klimatet. Vi kan konsumera mindre.

Vad gör du för att koppla av?

– Min familj bor i Sjöskog i Vanda, det är helt landsbygd, och jag brukar åka dit nästan varje veckoslut för att umgås med mina föräldrar, lillebror, lillasyster och hunden Valma. Vi samlas runt matbordet, äter tillsammans och löser HBL-duellen på söndagsförmiddagarna. Våra kusiner har också hund, det är ett syskon till vår hund, så vi brukar umgås med deras familj så att hundarna får leka.

Hur kommer du att föra kampanj?

– Jag kommer att sätta upp en Facebook-sida för kampanjen och göra inlägg där jag uppmanar folk att rösta på mig och donera pengar till insamlingen. Jag postar nog också en del foton på Instagram.

Här hittar du alla luciakandidater och information om hur du röstar!

Ålder: 21 år

Hemort: Sjöskog i Vanda.

Bor nu: i en etta i Vanda.

Gör: Studerar första året på medianomlinjen vid Arcada med fokus på online medier. Har jobbat på bank i två innan det och kommit fram till att hennes framtid inte finns inom banksektorn.

Anmäld av: kompisen Ellen Mäkelä, som sjunger i samma kör som Wilma och också har gått i samma gymnasium.

Musikintresse: Har alltid sjungit, och tagit sånglektioner i fem år, sjunger nu i ungdomskören Soundwaves inom Vanda musikinstitut. Har spelat violin och lite gitarr.

Andra hobbyer: Spelar handboll i damernas FM-serie med Atlas. Laget tränar tre gånger i veckan, matcherna spelas runtom i Nyland.

Läser just nu: Boken How To Be a Parisienne ligger på soffbordet, läser lite i den ibland.

Lagar helst i köket: Jag har ett jättelitet kök så det måste vara något som inte tar mycket plats, som pasta med höna, parmesan och bacon – det blir jättegott.

Instagram: @wilmaasofiaa

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning