Williams kritik mot Sjarapova inför stormötet

Bild: Lehtikuva/Thomas Samson

Två av tennisens största antagonister möts i Franska mästerskapens åttondelsfinal.Serena Williams mot Maria Sjarapova – för första gången sedan amerikanskans graviditet, ryskans dopningsavstängning och omtalade självbiografi.– Boken är hundra procent hörsägen, säger Williams.

Den 23-faldiga grand slam-segraren Williams och femfaldiga diton Sjarapova har inte mötts sedan kvartsfinalen i Australien Open för drygt två år sedan då Williams vann i raka set 6–4, 6–1.

En turnering då Sjarapova ertappades med den förbjudna substansen meldonium och sedan blev dopningsavstängd i 15 månader. Måndagens möte i den fjärde omgången i Paris är det första sedan dess, och efter att Williams fött sitt första barn i september i fjol.

Samma månad släppte Sjarapova sin självbiografi "Unstoppable". En bok som Williams kritiserade på en presskonferens i Paris under söndagen.

"Gråtit många gånger"

– Jag tycker att boken är hundra procent hörsägen, i alla fall det jag läst. De citaten jag läst var en liten besvikelse, säger Williams.

Duon har mötts 21 gånger genom åren. Efter amerikanskans seger i det första mötet i Miamis Mastersturnering våren 2004 vann ryskan, som 17-åring, Wimbledonfinalen samma år. Sjarapova vann också det följande mötet i WTA-mästerskapen. Men sedan dess har Williams vunnit 18 gånger – över 14 år – i rad.

I boken beskriver Sjarapova hur Williams grät i omklädningsrummet efter Wimbledonfinalen 2004.

– Det är många gånger jag gråtit i omklädningsrummet över en förlust, och många med mig. Jag tycker att det är normalt, det visar på passion och att en vill något. Jag tycker att det vore mer chockerade om jag inte hade gråtit, säger Williams.

Wilander tror på Sjarapova

I årets Franska mästerskapen har 30-rankade Sjaparova imponerat mer än Williams, ännu oseedad efter barnafödandet.

Den 31-åriga ryskan slog ut världssexan Karolina Pliskova, Tjeckien, i den tredje omgången i raka set, 6–2, 6–1. Den 36-åriga amerikanskan slog ut elfterankade Julia Görges, Tyskland, med 6–3, 6–4.

– Maria har inte slagit Serena på över tio år och jag tror att Sjarapova har sin bästa chans på väldigt länge att slå Williams, säger Eurosports expert Mats Wilander till tv-kanalens webbplats.

Fotnot: Matchen som spelas på eftermiddagen kan ses i eurosport.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning