Högerpopulisten Geert Wilders "islamsafari" förbjöds av borgmästare

De två invandringskritiska politikerna Geert Wilders och Filip Dewinter mötte pressen i sedan borgmästaren i Molenbeek förbjudit dem att komma dit.Bild: Lehtikuva/AFP/Emmanuel Dunand

Den högerpopulistiska politikern Geert Wilders tänkte besöka den invandrartäta stadsdelen Molenbeek i Bryssel, men stoppas av borgmästaren där.

Besöket, som beskrivits som en "islamsafari", är förolämpande och diskriminerade, och kan leda till ordningsstörningar, enligt borgmästaren Françoise Schepmans.

Geert Wilders, ledare för det nederländska islamfientliga Frihetspartiet (PVV), hade planerat att besöka Molenbeek efter fredagsbönen, tillsammans med Filip Dewinter, ledare för det belgiska högerextrema partiet Vlaams Belang.

I stället mötte de pressen och sade att de var föremål för en "fatwa" från politiker som står under "islamisk dominans".

– Vi ville visa allmänheten, visa medierna, visa alla i våra respektive länder att det här är vår mark, säger Wilders till journalister sedan besöket stoppats.

– Genom att göra det omöjligt har regeringen, eller åtminstone borgmästaren, visat att det här inte är en del av Belgien, utan en islamisk enklav och detta är totalt oacceptabelt, fortsätter han.

Dewinter sade att det nu är uppenbart att dessa områden är "no-go-zones".

Molenbeek med runt 95 000 invånare är ett invandrarträtt område med hög arbetslöshet. Stadsdelen har fått rykte som hemvist för islamistiska extremister sedan flera av de inblandade i terrordåden i Paris i november 2015 och i Bryssel i mars 2016 hade koppling dit.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00