Wilander: Nadal given favorit i år igen

Rafael Nadal är storfavorit till att ta hem Franska Öppna i år igen, enligt Mats Wilander Bild: Lehtikuva/Tiziana Fabi

Han har dominerat Franska Öppna så länge man kan minnas.Kommer någon kunna stoppa Rafael Nadal från att vinna tennisklassikern i år igen?– Han är självklart favorit, säger Mats Wilander.

2005. 2006. 2007. 2008. 2010. 2011. 2012. 2013. 2014. 2017.

Nadal, som är tillbaka på förstaplatsen på världsrankningen, har närmast varit i en helt egen division på gruset i Paris och plockat hem turneringen inte mindre än tio gånger. Ett sanslöst facit – och en resultatrad som naturligtvis gör att spanjoren får gälla som storfavorit till att vinna tävlingen i år igen.

– Givetvis är det så. Han har väl varit favorit de senaste tio åren ungefär, säger Mats Wilander.

Supertalangen utmanar

Wilander, sedan många år tv-expert på Eurosport, ser Alexander Zverev som Nadals kanske största utmanare om titeln i år.

– Det finns några yngre spelare som blåser på bra, men han är ju seedad tvåa och kan därför bara få möta Nadal i en final. Därför får man nog se honom som det största hotet. Han borde kunna ta sig till en kvartsfinal, eller semi, utan större problem.

Den tyske supertalangen är rankad trea i världen och är med sina 21 år den yngste spelaren på topp 20-listan. Zverevs karriärskurva har pekat spikrakt uppåt sedan genombrottet för några år sedan, och hans spel har fått de tyska fansen att börja drömma om en titel i Roland Garros igen. Senaste gången en tysk herrspelare vann Franska Öppna var 1937.

Bild: Sören Andersson/ TT

– Zverev servar fantastiskt bra. Han är lång och har en farlig tvåhandsbackhand. Han påminner mig faktiskt en del om Robin Söderling. Och han är ju en av få spelare som slagit Nadal i Franska Öppna, säger Wilander.

Ovisst när Williams gör comeback

Om manegen är krattad för en ny Rafael Nadal-seger på herrsidan, är det desto mer ovisst i damturneringen. Den amerikanska megastjärnan Serena Williams gör comeback på den stora scenen efter barnafödandet, men är oseedad.

– Serena blir livsfarlig på grund av vem hon är. Några matcher kan hon säkert vinna. Men bland damerna är det väldigt öppet, det har det varit i två, tre år nu. Det finns många yngre spelare som är orädda i sitt spel, säger Wilander, som ändå kan skönja en favorit bland toppspelarna:

– Simona Halep. Hon har varit framme i final två gånger förut.

Bild: Lehtikuva

Mats Wilander vill även höja ett varningens finger för den danska världstvåan Caroline Wozniacki. 27-åringen besegrade rumänskan Halep i finalen i Australian Open i januari och tog då sin första – och hett efterlängtade – grand slam-titel. En seger som betyder mycket för Wozniackis självförtroende.

– Det är en djävulsk skillnad att kliva in i en grand slam-turnering när man har vunnit en tidigare, säger Wilander.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning