Wikileaks erbjuder 100 000 dollar för Kennedydokument

Bild: -

I veckan hävdes hemligstämpeln i USA på 2 891 dokument om mordet på president John F Kennedy 1963. Men kvar finns omkring 300 dokument som ska förbli hemliga av hänsyn till den nationella säkerheten i USA.

Wikileaks erbjuder nu 100 000 dollar för de återstående dokumenten, rapporterar Washington Post.

Men visselblåsarorganisationen har ett villkor innan de betalar ut pengarna; dokumentet måste strida mot lagen, eller påvisa att utredningen har misskötts.

USA:s president Donald Trump har själv uttryckt besvikelse över att inte samtliga dokument släpptes och han räknar med att till slut kunna släppa alla – förutom de som rör nu levande personer och deras adresser.

– Skälen till att jag gör detta är full öppenhet och transparens och för att samtliga konspirationsteorier ska kunna begravas, säger Trump i ett uttalande.

En granskning av de återstående dokumenten ska ske under en period av 180 dagar.

Mordet på John F Kennedy den 22 november 1963 är fortfarande något av ett öppet sår i USA. Det klarades aldrig upp eftersom den huvudmisstänkte Oswald mördades när han skulle flyttas till fängelset. Det har varit föremål för en uppsjö av konspirationsteorier. 

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning