Wienerschnitzel

Wienerschnitzel är ett prima exempel på en maträtt där kalvköttet kommer till sin rätt. Bild: Janerik Henriksson/TT

Wienerschnitzel och kalvkött går hand i hand. En vällagad schnitzel är helt enkelt suveränt gott.

För 4 portioner, 25 minuter

4 skivor innerstek av kalv, à cirka 125 g

salt

nymalen svartpeppar

cirka 2 dl vetemjöl

2 ägg

2 msk vispgrädde

cirka 2 dl ströbröd eller panko

cirka 3 dl rapsolja

3 msk smör

Att äta till:

stekt potatis

1 citron

4 ansjovisfiléer

2 msk kapris

kruspersilja

blandad sallad

Gör så här:

1. Banka ut köttet utan att det går sönder. Torka av ytan med hushållspapper och krydda lätt med salt och peppar.

2. Blanda mjöl, salt och peppar och häll upp på en tallrik. Vispa ihop ägg och grädde lätt i en djup tallrik. Blanda ströbröd och lite mera salt på en tredje tallrik.

3. Häll upp rapsolja så att det täcker en tjockbottnad stor stekpanna gott och väl. Hetta upp. Testa med en brödbit, när den börjar bubbla och få färg är det lagom varmt. Tillsätt smöret och sänk värmen något.

4. Doppa köttet i mjölblandningen, vänd båda sidorna i äggvispet och avsluta med ströbrödet. Sänk försiktigt ned köttbiten i oljan och tillaga 1 minut per sida. Låt rinna av på hushållspapper. Upprepa med alla köttbitarna.

5. Garnera med citronskiva, ansjovis, kapris och kruspersilja. Servera med stekt potatis och salladsblad.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning