WHO vädjar: Inget land bör sänka garden

"Det största hotet nu är att vi nöjer oss", säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus. Bild: Salvatore Di Nolfi/AP-TT

Ett dystert rekord i antalet bekräftade nya fall av covid-19 har satts globalt. WHO varnar nu världen för att slappna av i tron att det värsta är över.– Det största hotet nu är att vi nöjer oss, säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Coronaviruspandemin fortsätter att förvärras världen över, framhåller Världshälsoorganisationen, WHO, i en varning riktad till världens ledare under måndagen.

Viruset, som har tagit fler än 400 000 människors liv, sprider sig nu som allra värst på de amerikanska kontinenterna.

– Även om situationen i Europa förbättras så förvärras den globalt, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Över 100 000 nya fall har rapporterats under nio av de senaste tio dygnen, säger han.

Under söndagen rapporterades över 136 000 fall – flest under ett enskilt dygn hittills.

Slappna inte av

Tio länder, främst i de amerikanska kontinenterna och södra Asien, stod för nästan 75 procent av söndagens rekordökning.

I de länder där läget nu förbättras är det största hotet just nu att man slappnar av och nöjer sig, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Globalt är de allra flesta fortfarande mottagliga för viruset. Drygt sex månader in i den här pandemin är det inte läge för något land att sänka garden.

Protestera säkert

WHO:s generalsekreterare kommenterade även de stora protester mot rasism och polisövervåld som har ägt rum i USA och andra delar av världen efter den svarte amerikanen George Floyds död i samband med ett polisingripande i Minneapolis för två veckor sedan. Polisen misstänks nu för dråp.

– WHO ställer sig bakom jämlikhet och den globala rörelsen mot rasism. Vi förkastar all form av diskriminering, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Han vädjar dock till demonstranterna att protestera på ett säkert sätt.

– Håll en meter från varandra så långt det går, tvätta dina händer, hosta inte rakt ut och använd en mask om du går ut och protesterar, säger han, och understryker framför allt vikten av att stanna hemma om man är sjuk.

Världshälsoorganisationen (WHO) är ett av FN:s fackorgan och har sitt säte i Genève, Schweiz.

WHO grundades 1948 och leds sedan 2017 av den etiopiske mikrobiologen och före detta hälso- och utrikesministern Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Organisationen har till uppdrag att övervaka det internationella hälsoläget, framför allt förekomsten av allvarliga sjukdomar och dess spridning. Epidemiska och endemiska infektionssjukdomar är ett prioriterat område.

WHO stödjer även fattiga länder i arbetet mot mödra- och barnadödlighet, samt koordinerar folkhälsoförbättrande åtgärder och hjälpinsatser i samband med hälsorelaterade kriser.

Källa: NE

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning