WHO: Utbrottet av listeria störst hittills

Listeriabakterien sprids via smittad mat.Bild: EPA/ NIC BOTHMA

Sedan i januari har 180 personer avlidit i samband med ett utbrott av listeria i Sydafrika. Myndigheterna kämpade länge med att försöka bekräfta orsaken till utbrottet – men företag tillhandahöll inte de prover som begärdes, hävdar landets hälsodepartement.

– Köttbearbetningsindustrin samarbetade inte på flera månader. Den gav oss inte proverna som efterfrågades. Vi hade länge misstänkt att det fanns listeria i dessa produkter, säger talespersonen Popo Maja.

Världshälsoorganisationen (WHO) konstaterar att det sydafrikanska listeriautbrottet är det största utbrottet som någonsin noterats.

"Ja, detta är det största utbrott som registrerats globalt av denna svåra form av listeria", skriver Peter Ben Embarek, som ansvarar för WHO:s program för matsäkerhet, i ett mejl till nyhetsbyrån Reuters.

Listeriabakterien sprids via smittad mat och kan behandlas med antibiotika. När sydafrikanska förskolebarn insjuknade spårades utbrottet till tillverkare av processat kött, enligt Maja.

Grannländerna Moçambique, Botswana och Namibia stoppar nu import av processat kött från Sydafrika. Malawi uppmanar butiker och affärskedjor i landet att plocka ner processat kött som är importerat från Sydafrika från hyllorna.

Plast- och luktfria målfärger av förnyelsebara naturoljor

För fempersonersfamiljen i Malax var valet av Uulas färger enkelt. Inhemska, naturenliga, luktfria, utsläppsfria samt utmärkt service och personal är det som ligger överst. Att färgerna är enkla att stryka på och färgvärlden varm, vacker och harmonisk bidrar till helheten. 4.12.2018 - 09.08