WHO-studie: Remdesivir har liten verkan

Världshälsoorganisationen WHO:s kliniska studier av Remdesivir visar att läkemedlet inte ökar chansen att överleva covid-19. Arkivbild. Bild: Zsolt Czegledi/TT-AP

Läkemedlet Remdesivir har liten eller ingen effekt mot covid-19. Det förkortar inte sjukhusvistelsen för patienter och ökar inte chansen att överleva sjukdomen.

Det har Världshälsoorganisationen WHO kommit fram till efter kliniska studier på läkemedlet, rapporterar Financial Times , som har sett en rapport om studien.

Tidigare i oktober visade en studie gjord av läkemedelsbolaget Gilead Sciences, som tillverkar Remdesivir, att läkemedlet förkortade sjukhusvistelsen.

Förra veckan tecknade EU ett avtal med Gilead om 500 000 doser av Remdesivir, som är ett av de läkemedel som USA:s president Donald Trump behandlats med sedan han testats positivt för coronaviruset.

I juli upphörde WHO med kliniska prövningar av malariamedicinen hydroxyklorokin och HIV-läkemedlet lopinavir/ritonavir som behandling mot covid-19.

Läkemedlen "ger ingen eller liten minskad dödlighet hos inskrivna covid-19-patienter", skrev organisationen i ett uttalande då.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning