WHO om ny coronamedicin: "Goda nyheter"

WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild. Bild: WHO/Christopher Black

Världshälsoorganisationen (WHO) hyllar en brittisk studie av det billiga och befintliga läkemedlet dexametason. Det har visat lovande resultat i behandlingen av coronapatienter.

– Detta är den första behandlingsmetod som visats minska dödligheten bland patienter med covid-19 som är i behov av syrgas eller respirator, säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Läkemedelsstudien, vars preliminära resultat offentliggjordes i tisdags, är genomförd vid Universitetet i Oxford. Den visar att dexametason minskar dödligheten med 35 procent bland de patienter som endast kunde andas med hjälp av respirator, och med en femtedel bland dem som behandlades med syrgas.

Läkemedlet bidrar därmed på egen hand till att en av åtta av patienterna med respirator, som annars hade dött, nu överlever. Motsvarande effekt för patienter som får syrgas är att en av 25 som annars hade dött nu överlever, enligt forskarna.

– Det är goda nyheter och jag gratulerar den brittiska regeringen, Oxfords universitet och de många sjukhus och patienter i Storbritannien som har bidragit till detta livräddande vetenskapliga genombrott.

Dexametason kommer omedelbart att börja användas för att behandla covid-19-patienter i Storbritannien, meddelade landets hälsominister Matt Hancock i tisdags.

Läkemedelsverket ger också grönt ljus till svenska läkare att använda kortisonet i individuella fall.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning