WHO: Nästan 13 miljoner barn utan vaccin i fjol

Arkivbild. Cirka 12,9 miljoner barn blev utan vaccinering i fjol. Bild: Niklas Tallqvist

Nästan vart tionde spädbarn blev helt utan vaccinationer i fjol, rapporterar världshälsoorganisationen WHO.

Det här gällde cirka 12,9 miljoner barn, visar en gemensam WHO- och Unicef-rapport.

Barnen fick inte ens det första kombinationsvaccinet mot difteri, stelkramp och kikhosta. Utöver dem fanns det cirka 6,6 miljoner barn som nog fick kombinationsvaccinet men inte boostervaccinet.

– De här barnen fick sannolikt inga andra grundläggande hälsovårdstjänster heller, sade chefen för WHO:s vaccinavdelning Jean-Marie Okwo-Bele i ett pressmeddelande.

– Om vi vill höja vaccintäckningen måste vi också nå ut till dem som vi nu inte når.

Svagt läge i konfliktländer

WHO uppger att bara 86 procent av alla barn i världen har fått fullt vaccinationsskydd sedan 2010. Målet är 90 procent men bara 130 av WHO:s 194 medlemsländer når upp till det.

År 2016 var vaccinationstäckningen mindre än 50 procent i åtta länder. De var Centralafrikanska republiken, Tchad, Nigeria, Ekvatorialguinea, Somalia, Sydsudan, Syrien och Ukraina. Situationen beror delvis på de väpnade konflikter och krig som pågick i nästan alla de här länderna.

WHO beräknar att mellan 2 och 3 miljoner dödsfall förebyggs årligen med hjälp av vaccinationer. 

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning