WHO: Ingen anledning att stoppa Astravaccinet

WHO anser inte att det finns anledning att stoppa eller pausa vaccineringar med Astra Zenecas vaccin. Arkivbild Bild: Johan Nilsson/TT

Det finns ingen anledning att sluta använda vaccinet från Astra Zeneca, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Beskedet kommer sedan flera länder tillfälligt stoppat användningen av det i väntan på att eventuella biverkningar utreds.

– Vi bör fortsätta använda vaccinet från Astra Zeneca. Det finns inga indikationer på att man inte ska använda det, säger WHO:s talesperson Margaret Harris.

Thailand och Bulgarien sällade sig under fredagen till de länder som helt eller delvis har pausat användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Orsaken är rapporter om blodproppar som drabbat personer som fått vaccinet. Men det är inte fastställt att blodpropparna har orsakats av vaccinet, och Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har för närvarande inte konstaterat någon förhöjd risk för blodpropp.

"Måste säkerställa"

Margaret Harris på WHO har samma bild.

– Vi har granskat uppgifterna om dödsfall. Det finns inget dödsfall, till dagens datum, som kan bevisas ha orsakats av vaccinering, säger hon.

Harris lägger till att varje indikation på motsatsen måste undersökas.

– Vi måste alltid säkerställa att vi letar efter varje tecken på hälsorisker när vi ger vaccin, och vi måste granska dem, säger hon.

Även Astra Zeneca självt poängterade på fredagen att ingenting i företagets egna studier tydde på förhöjd risk för blodpropp.

"En analys av vår säkerhetsdata för över tio miljoner fall ger inga bevis för att en dos ger en en förhöjd risk för lungemboli eller djup ventrombos i någon särskild åldersgrupp, hos något kön, i något parti eller i något enskilt land", säger en talesperson för det brittisk-svenska företaget till nyhetsbyrån AFP.

"Faktum är att det observerade antalet av den typen av utfall är anmärkningsvärt lägre bland vaccinerade än vad som är förväntad hos befolkningen som helhet", fortsätter talespersonen.

Möjlig bieffekt

EMA lade dock till allvarliga allergiska reaktioner som en möjlig bieffekt av Astra Zenecas vaccin. Ett antal fall i Storbritannien där patienter upplevt allergiska symptom efter att ha tagit vaccinet anges som orsaken.

I torsdags beslutade Danmark, Norge och Island att sätta all vaccinering med Astra Zenecas vaccin på paus tills eventuella biverkningar har utretts vidare. Länder som Österrike, Estland, Lettland, Litauen, Luxemburg och Italien har beslutat att inte använda vaccin från en särskild leverans.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning