WHO: För tidigt att utlysa nödläge

Anställda vid sjukhus och universitet i Wuhan i Kina samlas för att bilda en gemensam front mot coronavirusutbrottet. Bild: Cheng Min/AP-TT

Miljontals människor hålls isolerade i Wuhan. Peking ställer in det storskaliga nyårsfirandet på grund av virusutbrottet. Åtgärderna saknar motstycke enligt WHO:s representant i Kina.Men det är för tidigt att utlysa internationellt nödläge.

– Missta er inte dock, det här är en nödsituation i Kina. Men det här ännu inte blivit ett globalt hälsonödläge, säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus till nyhetsbyrån Reuters.

– Det kan fortfarande komma att bli ett, tilläger han.

Det kinesiska nyårsfirandet är en av årets största högtider och ska inledas i helgen. Men rädslan för virusets spridning gör att Peking inte vågar hålla något offentligt firande. En tjänsteman säger enligt nyhetsbyrån AFP att det storskaliga firandet har ställts in.

På lördag stängs dessutom det tidigare palatsområdet och museet Förbjudna staden i Peking, för att undvika att smitta sprids vid folksamlingar.

Ikea stänger varuhus

Regimen försöker också isolera städer med sammanlagt 22 miljoner invånare i det område varifrån viruset tros komma. Enligt medier har bussar och tåg i Huanggang slutat att gå och biografer, marknader och internetkaféer stängts. Invånare uppmanas att inte lämna staden.

Huanggang ligger omkring tio mil från mångmiljonstaden Wuhan, där utbrottet av lungviruset startade. Även Wuhan är nedstängd och alla som vistas på allmänna platser ska bära munskydd.

– Isoleringen av elva miljoner människor saknar motstycke i folkhälsohistorien, säger Gauden Galea, WHO:s representant i Peking, till Reuters om åtgärderna i Wuhan.

I Wuhan har möbeljätten Ikea tillfälligt stängt sitt varuhus. "På IKEA är våra kunders och medarbetares säkerhet högsta prioritet. Medarbetare i Wuhan-området uppmanas att noga följa myndigheternas instruktioner", skriver Jon Egerlid, presskontakt på Ikea Sverige, till Svenska Dagbladet.

I den intilliggande staden Ezhou har järnvägsstationen stängt och under torsdagen meddelades att kollektivtrafik och motorvägar i och omkring städerna Xiantao och Chibi stängs av.

Många screenar

Totalt har enligt officiella uppgifter över 630 personer smittats av coronaviruset i Kina. Minst 18 personer har avlidit, alla i provinsen Hubei där de isolerade städerna ligger, uppger statliga medier.

Det finns ytterligare nio bekräftade sjukdomsfall runt om i världen, minst två i Thailand respektive Vietnam och vardera ett fall i USA, Taiwan, Singapore, Sydkorea och Japan.

Det senaste dödsfallet var en 80-årig man. Den grupp som löper störst risk att avlida i sjukdomen är just äldre och redan sjuka.

"De som har avlidit har varit multisjuka äldre vilket stämmer bra med andra coronavirus (mers) så det är den gruppen som finns identifierad idag", skriver Christer Janson, presschef vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

I samband med det kinesiska nyårsfirandet brukar många kineser resa hem till sina familjer, något som skapat ytterligare oro för smittospridning. Dubai och Egypten sällade sig på torsdagen till ett stort antal länder vars flygplatsmyndigheter redan meddelat att man massundersöker passagerare som reser till och från Kina, i synnerhet Wuhan.

Coronavirus är en virusgrupp som bland annat kan orsaka vanlig förkylning och lunginflammation. Det finns ett stort antal coronavirus, och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Den lungsjukdom som brutit ut i Kina orsakas av coronaviruset 2019-nCoV. Kinesiska myndigheter har bekräftat att det kan smitta från människa till människa.

Andra kända och allvarliga luftvägssjukdomar som orsakas av olika typer av coronavirus är sars och mers.

Sars (svår akut respiratorisk sjukdom) ledde 2003–2004 till en epidemi som orsakade runt 8 000 sjukdomsfall varav över 750 dog. Smittan uppträdde först i Kina men spreds till ett flertal länder via resenärer. Troligen kom smittan från fladdermöss som smittade människor via andra djurarter.

Mers (respiratorisk sjukdom från Mellanöstern) upptäcktes 2012 på Arabiska halvön. 80 procent av fallen har rapporterats från Saudiarabien. Sjukdomen orsakar svår lunginflammation och kan ge komplikationer som njursvikt. Kameler anses vara den troliga smittkällan. Mers betraktas som dödligare men mindre smittsamt än sars. Dödligheten anges till 35 procent.

Källa: Folkhälsomyndigheten, WHO

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning