WHO dömer ut gatusprejning mot corona – "Trottoarer är inga virusreservoarer"

Personer i skyddsmundering sprejar desinficeringsmedel på en gata i Seoul i Sydkorea tidigare i veckan. Metoden får tummen ner av WHO. Bild: Im Hwa-Young/TT-AP

Att spreja desinficeringsmedel på gator och husväggar, vilket görs i vissa länder, är inte bara ineffektivt, det kan också utgöra en hälsofara, varnar Världshälsoorganisationen WHO.

Varningen görs i ett dokument som publicerades på lördagen. Att spreja eller ånga desinficeringsmedel för att ta död på coronaviruset fungerar dåligt eftersom det är osannolikt att det täcker alla ytor under så lång tid som krävs för att oskadliggöra smittoämnen, heter det.

Gator och trottoarer är inte heller några "virusreservoarer" påpekar WHO.

Läs också: Desinficeringsspray kan vara onödigt – och skadligt

Desinficeringsmedlen kan även skada hälsan, även om det sprejas utomhus. Och att spreja direkt på människor rekommenderas inte under några omständigheter, understryker WHO. Det kan leda till irritation i hud och ögon liksom retningar i luftvägar och mag-tarmsystem.

För att desinficering av ytor med klorin eller andra kemikalier ska fungera så bör det strykas ut med indränkta trasor eller dukar, lyder rekommendationen.

Coronaviruset kan fastna på ytor och föremål, men det är oklart hur länge det finns kvar och kan smitta.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning