WHO-direktören uppmanar alla att lyssna på galna idéer

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus är på besök i Finland. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Världshälsoorganisationen WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus förstår inte varför man ska ha en handfull rådgivare när hela organisationen kan bidra med viktiga insikter.

Tedros Adhanom Ghebreyesus var inbjuden till ett hälsorelaterat kringevenemang i samband med uppstartsfestivalen Slush i Helsingfors på onsdagen. Inför hundratals representanter för företag och den offentliga sektorn passade han på att dela sina tankar om modernt ledarskap.

Han berättar att det första han gjorde när han tillträdde som generaldirektör i maj i fjol, var att be hela personalen mejla in sina galna idéer.

– Jag fick hundratals. En del var riktigt galna, andra bidrar nu till att förändra WHO.

Enligt honom kommer de mest värdefulla insikterna och idéerna oftast från dem som jobbar ute på fältet och ser verkligheten, inte från tjänstemän högre upp i hierarkin.

– I stället för att lita på rådgivare kan man göra hela organisationen rådgivande.

Han berättar att han trivs allra bäst med sitt jobb på torsdagar mellan 14 och 16, när han har öppet hus för de anställda på kontoret i Genève.

– Jag njuter av att lyssna på deras tankar. Vi har nu skapat en avdelning som bearbetar och analyserar idéer.

Enligt generaldirektören står mycket på spel när det gäller utvecklingen av den globala hälsan. Oberoende om man vill det eller inte kommer digitaliseringen att påverka vården.

WHO:s roll är bland annat att värna om att även de fattiga gagnas av nya innovationer. Därför uppmanar han alla att ta fram innovationer men samtidigt fundera om de ökar på klyftan mellan rika och fattiga.

Världshälsoorganisationen samarbetar gärna med företag som vill skala upp verksamheten.

– WHO har inte rykte om sig att föra fram det allra senaste. Vi ska ändra på det. Vi måste bli bättre och snabbare, och lösa de globala problemen på billigare sätt. För en hållbar utveckling krävs det nya verktyg, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning