WHO besökte äntligen det utpekade virologiska institutet i Wuhan

WHO-experten Peter Daszak på väg in till det virologiska institutet i Wuhan. Bild: Ng Han Guan/TT-AP

WHO:s utsända experter har besökt det laboratorium i Wuhan som USA tidigare har hävdat är platsen där coronaviruset har sitt ursprung.

Det virologiska institutet i Wuhan har stått i centrum för konspirationsteorier om att virusutbrottets egentliga ursprung var just detta laboratorium.

Besöket på institutet är en av de viktigare hållpunkterna för Världshälsoorganisationen WHO:s experter under vistelsen i den kinesiska storstaden.

På väg in till laboratoriet säger Peter Daszak, en av WHO:s experter, till nyhetsbyrån AFP att de ser fram emot besöket och hoppas på en produktiv dag.

– Och att vi kan få ställa alla de frågor som vi vet måste ställas.

Forskarna optimistiska

Frågorna är många, inte minst sedan USA under dåvarande presidenten Donald Trump och utrikesministern Mike Pompeo pekade ut labbet. Pompeo hävdade i fjol att det fanns betydande bevis för att viruset kom från laboratoriet, men visade aldrig upp dessa för omvärlden.

Frågan är vad WHO:s experter kan hitta mer än ett år efter det att viruset började spridas.

Peter Daszak är optimistisk. Till Sky News säger han inför besöket:

– De (Kina) delar med sig av data som vi inte tidigare har sett, som ingen annan tidigare har sett. De talar öppet om varje möjlig väg att undersöka. Vi har verkligen gjort framsteg och det tror jag att alla i gruppen skulle hålla med om.

En vakt stoppar obehöriga från att komma nära det virologiska institutet i Wuhan. Bild: Ng Han Guan/TT-AP

Besökte Huananmarknaden

De 13 experterna anlände till Wuhan den 14 januari, efter månader av förhandlingar mellan WHO och Peking. Efter två veckors karantän inledde de sin utredning om coronavirusets ursprung i slutet av förra veckan.

Hittills har de bland annat träffat forskare och gjort en rad fältbesök i staden, inte minst på Huananmarknaden, där vilda djur såldes som livsmedel och där covid-19 tros ha förts över från fladdermöss.

– Vi var på marknaden och såg oss omkring och ställde frågor, säger Daszak.

– Vi pratade med folk som samlade in prover från marknadens golv, prover som sedan gav positivt testsvar för viruset. Det är den sortens information vi får från personer som verkligen är viktiga i sammanhanget.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning