Westwood kan passera Nicklaus och bli historisk

Lee Westwood under förberedelserna inför US Masters. Bild: Matt Slocum/AP

Lee Westwood har aldrig vunnit en major, men vid 47 års ålder lever fortfarande hoppet i allra högsta grad. Den här veckan kan han sno rekordet från Jack Nicklaus som den äldste spelaren att vinna US Masters på Augusta National.

Westwood, som var världsetta för tio år sedan, ligger utan tvekan högt på den inofficiella listan över "de bästa golfspelarna som aldrig har vunnit en major".

Engelsmannen har slutat tvåa tre gånger – bland annat 2010 och 2016 på Augusta – och trea hela sex gånger. Men det var ett tag sedan som han kom till en major i lika fin form som nu. Westwood slutade nyligen tvåa i både Arnold Palmer Invitational och The Players Championship, han har samtidigt klättrat till 20:e plats på världsrankningen och är en outsider i Masters.

– Jag spelar kanske inte bra lika ofta nu som förr, men när jag spelar bra brukar jag vara med och fajtas. När jag kommer i stridens hetta och nära ledningen känner jag mig bekväm och det är en stor del i det, säger Lee Westwood på sin presskonferens inför Masters.

Sonen som caddie

I årets tävling har han sin son Sam som caddie, i stället för flickvännen Helen, och det är svårt att inte dra paralleller till när Jack Nicklaus vann Masters 1986. Den amerikanske legendaren blev då som 46-åring den äldste vinnaren i den anrika majorn, när han med sonen Gary som caddie vann fajten om den gröna kavajen för sjätte och sista gången.

– Han är en legendar och kanske den bästa som någonsin har spelat den här sporten. Att slå hans rekord vore otroligt, säger Westwood som har en speciell relation med Nicklaus.

I Westwoods allra första Masters, 1997, gick de två söndagens slutvarv tillsammans.

– När jag visste att vi skulle spela ihop gick jag ut på lördagskvällen och köpte den ikoniska bilden när han följer bollen på 17:e hålet med sin putter. Efter att vi hade spelat klart bad jag om att få den signerad och han skrev "Jag uppskattade vår runda. Bästa hälsningar, Jack Nicklaus". Jag har den fortfarande inramad, säger "Westy".

Det här blir Lee Westwoods 20:e Masters och Augusta är en bana där erfarenhet ofta premieras. Det är ingen slump att det var just där som Tiger Woods 2019 tog sin senaste majortitel och att Bernhard Langer, vid 63 års ålder, lyckades bli 29:a i den coronauppskjutna upplagan i november.

– Man lär sig vart man inte ska slå bollen. Det är en väldigt strategisk golfbana, säger Westwood.

US Masters kör i gång på torsdag.

Regerande mästaren Dustin Johnson ska försöka försvara sin titel på Augusta National, men Lee Westwood är en av många utmanare. Här är tre andra spelare som jagar sin första seger i en major.

+ Jon Rahm, Spanien

Det var länge osäkert om världstrean skulle kunna vara med i årets Masters. Men i lördags föddes hans förstfödda son Kepa och därmed stod det klart att den 26-årige spanjoren finns med i startfältet. I höstas delade Rahm ledningen efter två rundor, men föll sedan tillbaka till en sjundeplats.

+ Xander Schauffele, USA

27-åringen har varit topp 10 i hälften av sina 14 majorstarter. Som bäst har Schauffele slutat tvåa i både Masters och British Open. Världssexan har dessutom nått två andraplatser på PGA-touren hittills i år.

+ Tyrrell Hatton, England

Rankad åtta i världen efter flera segrar på Europatouren. I fjol tog Hatton också sin första seger på PGA-touren, men i majors väntar 29-åringen på att få till det ordentligt. En femteplats i British Open är toppnoteringen och i Masters har han som bäst varit 44:a på sina fyra försök.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning