Westerlund vill se snabbare spel och längre karriärer

Tomas Westerlund tar ut sin första landslagstrupp i september. Bild: Thomas Sundström

Färska landslagstränaren Tomas Westerlund vill att spelarna har längre karriärer.

Tomas Westerlund presenterades som ny tränare för damlandslaget i handboll i juni. I september ska han ta ut sin första landslagstrupp och i november reser landslaget till Ungern för ett träningsläger.

Hittills har Westerlund bekantat sig med landslaget genom att se på förra säsongens matcher och han har en klar syn i vilken riktning han vill utveckla det finländska spelet.

– Ett av våra mål är att utveckla en snabbare spelstil, säger Westerlund i en intervju på förbundets sajt.

Siktet är inställt på EM-slutspelet 2024 då mästerskapet kommer att avgöras med 24 i stället för 16 lag. Herrlandslaget gjorde en liknande långsiktig satsning mot EM 2020 under Kaj Kekkis ledning men misslyckades i kvalet och nådde inte mästerskapet.

Westerlund vet att det är ett tufft mål och att det krävs oerhört mycket arbete att utveckla handbollen och höja nivån så att man realistiskt ska kunna kämpa om en plats i ett mästerskapsslutspel.

– Vi har en lång väg att gå men också mycket tid att utvecklas och samla på oss erfarenhet. Vi har ett ungt lag som har både vilja och kunnande. Då man har mål kan man också nå resultat, säger Westerlund.

– För att gå framåt krävs det förstås hårt arbete.

En förutsättning för att landslaget ska kunna klara sig är att spelarmaterialet är bredare än det är i dag. Med bara sex lag i FM-serien är det svårt att få grenen att växa. Ett stort problem inom damhandbollen är att spelarna når den nationella toppen i ett tidigt skede av karriären och sedan tappar motivationen och lägger av med handbollen i en rätt tidig ålder.

– Vi vill motivera spelarna att fortsätta spela längre. På det sättet får vi en bredare spelartrupp och ett större kunnande inom laget, säger Westerlund.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning