Weinsteins advokater föreslår femårigt straff

Harvey Weinsteins advokater föreslår fem års fängelsestraff för den tidigare filmmogulen. Arkivbild. Bild: John Minchillo/TT-AP

Harvey Weinsteins advokater tycker att fem år i fängelse är ett rimligt straff för den våldtäktsdömde före detta filmmogulen.

Det framkommer i ett brev som skickats till domaren James Burke, som Reuters tagit del av. Brevet har undertecknats av advokaterna Damon Cheronis, Donna Rotunno och Arthur Aidala.

Enligt advokaterna bör Harvey Weinsteins hälsa och ålder tas i beaktande vid fastställandet av domen, som kommer att fastställas under onsdagen.

Det femåriga straffet som advokaterna föreslår skulle vara ett relativt lindrigt straff för Weinstein, vars brott – sexuellt övergrepp och våldtäkt – kan ge upp till 29 år i fängelse.

Efter rättegången i slutet av februari fördes Harvey Weinstein till sjukhuset Bellevue på Manhattan då han klagat på smärtor i bröstet. Efter en hjärtoperation blev han förd till New York-fängelset Rikers Island, där han sitter häktad i väntan på fastställandet av domen.

Han riskerar dessutom ytterligare straff då han nyligen åtalades för fyra andra sexualbrott i Los Angeles.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning