Webbtorsdag om coronakrisen i EU

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel håller ännu en videokonferens med medlemsländernas stats- och regeringschefer. Arkivfoto. Bild: Stephanie Lecocq/AP/TT

Livet efter krisen ska diskuteras när EU-ländernas beslutsfattare håller en heldag av möten på distans.Toppmöteschefen Charles Michel vill ha en Marshallplan.

Efter andra världskriget byggdes det förödda Västeuropa upp igen med hjälp av ett USA-stöd på tolv miljarder dollar, en hisnande summa på den tiden. Hjälpen döptes till Marshallplanen, efter USA:s dåvarande utrikesminister George Marshall som 1953 tackades extra för insatsen när han hedrades med Nobels fredspris.

Nu vill EU:s permanente rådsordförande Charles Michel se något liknande, fast internt inom EU.

– När jag säger Marshallplan så säger jag det med stor ambition. Vi måste vara väldigt aktiva, väldigt snabbt, säger Michel i en belgisk tv-intervju inför torsdagens videotoppmöte med EU-ländernas stats- och regeringschefer.

Toppmötet ska gå igenom vad som gjorts hittills under coronakrisen och återigen betona vikten av att länderna inte stänger sina gränser för viktiga transporter och godsflöden. Och helst också hjälper varandra med utrustning och expertis.

"Nästa steg"

Samtidigt vill man också starta diskussionen om hur samhället och ekonomin ska komma i gång igen. Formellt väntas framtidsdiskussionen tills vidare bara landa i en uppmaning till EU-kommissionen om att ta fram en handlingsplan för återhämtning.

Det kan låta enkelt, men innehåller risk för potentiellt uppslitande gräl. Nio medlemsländer i främst södra Europa vill ha en sorts gemensam euroobligation – vilket inte alls gillas av tunga euroländer i norr, som Tyskland och Nederländerna.

Än så länge lär dock grälandet läggas åt sidan då ledarna framför allt vill betona sin enighet.

Webb-parlament

Parallellt möts även EU-parlamentet för en unik sittning via webben. Merparten av ledamöterna sitter i sina hemländer, men behöver få sina röster räknade för att driva igenom ett antal viktiga coronabeslut.

Det handlar dels om att öppna upp EU-fonder för stöd till hälsovården, småföretag och arbetsmarknadsmarknadsåtgärder, dels om att tillfälligt häva EU-regler om hur många flygningar olika flygbolag behöver genomföra för att behålla sina attraktiva så kallade slottider när det gäller start och landning på flygplatser i EU.

Den regeländring som nu föreslås ska gälla retroaktivt från den 1 mars till åtminstone den 31 oktober.

Både EU-parlamentet och EU:s stats- och regeringschefer kopplar upp sig mot Bryssel under torsdagen för virtuella möten.

EU-parlamentet samlas från klockan 10 för en första omröstning via e-post om tre olika förslag: ändrade regler för så kallade slottider på flygplatserna, ekonomiskt stöd till hälsovård, småföretag och arbetsmarknadsåtgärder samt finansiell hjälp till medlems- och ansökarländer. En debatt hålls från 10.30, varpå ytterligare två omröstningsrundor ska hållas klockan 17.30 och 20.00 för att driva igenom åtgärderna.

EU:s stats- och regeringschefer samlas från klockan 16 för ett videotoppmöte om coronakrisen. Ledarna väntas även ge sitt stöd till öppnandet av medlemskapsförhandlingar med Albanien och Nordmakedonien.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning