Webbserien Så jävla duktig får Kourapris

Johan Gullmets och Michaela Rosenabck under manusarbetet med webbserien Så jävla duktig. Bild: SPT

Regissören, Michaela Rosenback, säger att hedersomnämnandet också går till de fem modiga kvinnorna som vågade dela med sig av sina liv när det kändes som jobbigast.

Utbildningsfonden för tv- och radiobranschen, Koura, höll sin prisgala i torsdags. Yles webbserie Så jävla duktig fick ett hedersomnämnande i kategorin för innehåll för barn och ungdomar.

Så jävla duktig handlar om prestationsångest bland unga kvinnor. Serien följer fem finlandssvenska kvinnor i över ett halvår.

Vasabördiga Michaela Rosenback, regissören bakom serien, säger att hedersomnämnandet går till alla bakom kameran, men även till de fem modiga kvinnorna som vågade filma sig själva och dela med sig av sina liv också när det kändes som jobbigast.

Rosenback tror att många känner igen sig själva eller någon närstående i seriens tematik. Hon hoppas att serien kan få någon att känna sig lite mindre ensam med sina tankar och känslor.

– Vi ville göra en serie som visar att unga kvinnor aldrig varit så framgångsrika som i dag men heller aldrig kämpat så mycket med stress och ångest. I grunden är det ingen dålig sak att vara duktig och ambitiös. Men faktum är att det finns väldigt många som mår dåligt av att hela tiden känna krav på att prestera, leverera och se snygga ut samtidigt. Förväntningarna som vi själva och vår omgivning ställer på oss gör oss sjuka.

Hon säger att webbserien har gett många ringar på vattnet.

– Bland annat har jag åkt runt i gymnasier i Svenskfinland och pratat om stress och prestationsångest. Jag har också fått den fina möjligheten att föreläsa under flera seminarietillfällen som Svenska Kvinnoförbundet ordnade under vintern och våren. För egen del är det här det svåraste men samtidigt roligaste jobbet jag haft!

På Kouras prisgala belönas inhemska produktioner från Yle och MTV.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning