We Love Helsinki skapar ett virtuellt festivalområde så att ingen behöver fira valborg ensam

Kollektivet We Love Helsinki ordnar en virtuell valborgsfestival där deltagarna kan exempelvis beställa hem mat och dryck, träffas på virtuella barer eller gå på virtuella bruncher. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Coronakrisen drabbar restaurang- och kulturbranschen extra hårt. Därför har kollektivet We Love Helsinki organiserat Vappu Lockdown Food Festival.

– Jag har organiserat olika evenemang i hela mitt liv och tanken på att inte kunna träffa vänner och fira valborg tillsammans kändes vidrig, säger Timo Santala, som är verksamhetsledare för kollektivet We Love Helsinki.

Kollektivet är känt för sina olika evenemang som främjar urban kultur och hyllar Helsingfors. Den här gången ordnar kollektivet Lockdown Festival, som är en serie evenemang som ordnas medan de olika undantagsförhållandena pågår. Vappu Lockdown Food Festival är det första evenemanget.

Festivaldeltagarna kan exempelvis beställa hem mat och dryck, träffas på virtuella barer eller gå på virtuella bruncher. Dessutom kan deltagarna följa med olika liveuppträdanden och delta i workshoppar.

– Vi har satt ihop det hela väldigt snabbt och det mesta är ganska improviserat. Vi vill att det ska finnas intressant program för alla och om man inte hittar något lämpligt kan man skapa något eget och bjuda in andra festivaldeltagare, säger Santala.

Avsikten är att stödja lokala småföretagare och samtidigt ordna underhållning och nya smakupplevelser för stadsinvånarna. Arrangörerna tar också gärna emot olika önskemål och förslag från deltagarna. Santalas vision är ett stort virtuellt festivalområde som består av större och mindre programpunkter och ett brett urval olika sorters konst och kultur.

– Jag tänker mig att deltagarna kan kolla på en spelning på en större scen, äta lite god mat, dricka lite vin och föra intressanta diskussioner med både bekanta och främmande människor. Jag hoppas att deltagarna testar på olika saker så där som man skulle göra på en vanlig festival.

En del kanske har ett litet kompisgäng som firar tillsammans. Då kan man exempelvis fixa maten och musiken via festivalen. De som firar ensamma kanske hittar en trevlig workshop att delta i eller vill lyssna på en presentation om det filippinska köket.

De olika programmen sänds i olika kanaler. En del sker via Instagram Live, andra på Facebook eller via en videomötestjänst. Eftersom det ständigt dyker upp nya programpunkter och restauranger är det enklast att följa med festivalarrangörernas evenemangssida på Facebook. Efter valborg ordnas den följande festivalhelgen den 9 och 10 maj.

Santala, som bland annat varit med och startat konceptet restaurangdagen, har ett omfattande socialt nätverk som består både av krögare och av kulturfolk. I första hand har han vänt sig till dem men önskar att budskapet når ut till en större publik och väcker deras intresse.

– Just nu har vi knappt några finansiärer så det vore fint att hitta samarbetspartner. Och dessutom har vi samma målsättning som Helsingfors stad och Inrikesministeriet med sina virtuella valborgsevenemang. Förhoppningsvis kan vi få stöd från den offentliga sektorn för de övriga evenemangen som vi ordnar senare i maj.

De olika programmen sänds i olika kanaler. En del sker via Instagram Live, andra på Facebook eller via en videomötestjänst. Bild: Jussi Nukari/LEHTIKUVA

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning