Wawrinka: "Så mycket känslor"

Novak Djokovic (t.v.) och Stan Wawrinka. Bild: Lehtikuva/AFP/Mike Hewitt

Den tredjeseedade schweizaren Stan Wawrinka vann den dramatiska finalen i US Open, över världsettan Novak Djokovic. – Detta är fantastiskt, säger Wawrinka.

Schweizaren vände och vann finalen med 6–7, 6–4, 7–5, 6–3 och satte därmed stopp för att en småskadad Djokovic skulle ta hem turneringen för andra året i rad. Matchen varade i nästan fyra timmar.

– Man måste acceptera ett visst lidande och man måste nästan njuta av att lida. För jag tror denna grand slam-turnering var den mest smärtsamma, både fysiskt och mentalt, som jag någonsin spelat, säger Wawrinka.

Han blev med sina 31 år den äldsta vinnaren i New York sedan 35-åringen Ken Rosewall vann 1970.

– Jag kände av kramper på väg in i tredje set. I fjärde set hade jag också vissa smärtor, men det viktigaste är att inte visa något, säger Wawrinka.

Djokovic, som vunnit US Open två gånger och förlorat fem finaler, tog en medicinsk timeout på grund av tåproblem på högerfoten två gånger under fjärde set. Han hyllade sin motståndare efter den dramatiska matchen.

– Stan, du förtjänar verkligen segern. Du var den modigaste och mest disciplinerade spelaren i de avgörande ögonblicken. Du var mentalt tuffare, sade Djokovic inför prisutdelningen kort efter matchen.

På sin väg till finalen besegrade Wawrinka japanen Kei Nishikori i semin, Juan Martín del Potro, Argentina, i kvarten, ukrainaren Illja Martjenko i åttondelsfinalen och innan dess Dan Evans (Storbritannien), Alessandro Giannessi (Italien) och Fernando Verdasco (Spanien).

Wawrinka vann även mot Djokovic 2014 i Australian Open och 2015 i Franska öppna

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning