Washingtons stjärnor lyser, Vegas stjärnor har slocknat

Washington knuffade ner Vegas ur förarsätet efter 3–1-segern i den tredje NHL-finalen.Bild: Bruce Bennett

I den långa NHL-säsongens sista slutspelsserie är stjärnspelarnas roll större än någonsin förr. Och det är just på det delområdet som Washington förr tillfället dominerar expansionslaget från Las Vegas.

52 och –3.

Den första siffran är Washingtons ryska stjärnduo Alexander Ovetjkins och Jevgenij Kuznetsovs sammanlagda poängsumma i Stanley Cup-slutspelet, den andra siffran är Vegas andrakedjas plusminusstatistik i den tredje finalmatchen som Washington tog hem med siffrorna 3–1.

I den långa NHL-säsongens sista slutspelsserie är stjärnspelarnas roll större än någonsin förr. Och det är just på det delområdet som Washington förr tillfället dominerar expansionslaget från Las Vegas.

Lovorden regnar över Ovetjkin efter den första Stanley Cup-finalmatchen i den amerikanska huvudstaden på tjugo år. Efter fullträffen i match tre, den 14:e i årets playoffs, tangerar Ovetjkin Capitals klubbrekord för mest mål under ett slutspel. Men det är på ett annat, något överraskande delområde som superstjärnan gjort sig synlig: försvarsspelet.

Hockeyvärlden känner Ovetjkin som en målskytt av gudomlig kaliber. Och som en humörspelare som inte alltid riktigt gillar att försvara. I Washingtons segermatch visade lagkaptenen en grym vilja då han rusade och gav sitt yttersta i varje byte – också bakåt.

Den 32-åriga superstjärnan har väntat länge på sin chans att slåss om hockeyvärldens mest åtråvärda buckla och han har visat att han är redo att göra vad som än krävs för att få höja pokalen mot skyarna i år i sin första finalserie i NHL.

Där Ovetjkin, Kuznetsov och gänget verkligen höjt sig efter den heltokiga målfesten i match ett tycks Vegas stjärnor ha slocknat. Erik Haula som gjort sin livs säsong har bara en assist i finalserien. William Karlsson, som också han gjort en strålande säsong har bara gjort ett mål mot Washington, lika få som Haulas kedjekompis James Neal. Jonathan Marchessault har 0+0 poäng i de senaste två finalerna.

Säsongens blåvita stjärnskott Haula var så besviken efter förlusten att han vägrade komma till intervjuzonen efter matchen – något som de tillresta finländska reportrarna inte precis gillade. Men med –3 i plusminus kan man förstå att man inte är så pratglad. Kedjekompisen Neal summerade matchen brutalt ärligt:

– Jag är väldigt besviken. Säsongens viktigaste match och vi har –3 i plusminusstatistiken. Sådant får inte hända.

Nej, definitivt inte. Inte om man vill få tassarna på lord Stanleys buckla.

Natten till tisdag måste Vegas krigare vakna, annars har man kniven mot strupen i resten av säsongens matcher.

Tommi Willberg Reporter

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00