Washington Post: USA vill avlägsna klimatförändringen från Arktiska rådets utlåtande

Temperaturökningen i de arktiska områdena är minst dubbelt så stor som för de övriga delarna av planeten. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

President Donald Trumps stab vill få bort skrivningarna om klimatförändringen och Parisavtalet ur det utlåtande som Arktiska rådets medlemsländer väntas underteckna vid rådets möte i Rovaniemi nästa vecka, skriver Washington Post.

Washington Post hänvisar på torsdagen till anonyma diplomatkällor och personer med insikt i förhandlingarna och skriver att den amerikanska förvaltningens position i alla fall inledningsvis var att man inte undertecknar ett utlåtande som hänvisar till vare sig klimatdebatten eller Parisavtalet. De sju andra medlemsländerna i Arktiska rådet däremot vill inte underteckna ett utlåtande där klimatförändringen inte finns med.

Enligt Washington Posts källor skulle USA:s ståndpunkt dock ha mjuknat lite. Tidningen uppger att klimatförändringen är en av de mest centrala punkterna på Arktiska rådets dagordning och hänvisar till forskning som visar att temperaturökningen i de arktiska områdena är minst dubbelt så stor som för de övriga delarna av planeten.

De anonyma källorna inom USA:s förvaltning säger till Washington Post att en kompromiss kan bli att utlåtandet inte omnämner Parisavtalet eftersom USA dragit sig ur det, och att klimatförändringen som term kanske inte används men att man får in en skrivning om dess effekter.

Arktiska rådet är ett samarbetsorgan i frågor som gäller Arktis. Rådets medlemsländer är USA, Kanada, Ryssland, Finland, Norge, Sverige, Danmark och Island. Finland har varit ordförandeland sedan 2017 och mötet i Rovaniemi avslutar ordförandeskapet.

USA representeras vid Arktiska rådets möte av landets utrikesminister Mike Pompeo.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning