Washington Post: Turkiet har inspelning på mord på Khashoggi

En turkisk polis utanför et saudiska konsulatet i Istanbul. Bild: AFP-Lehtikuva/Ozan Kose

Omvärlden fortsätter ställa frågor om den saudiske journalisten Jamal Khasoggis försvinnande. Enligt uppgifter ska Turkiet ha både video- och ljudinspelningar som visar vad som hände journalisten.

Turkiet säger sig ha såväl video- som ljudinspelningar inifrån Saudiarabiens konsulat som bevisar att Jamal Khashoggi mördades där i förra veckan. Det rapporterar journalistens arbetsgivare The Washington Post.

– Man kan höra hur han förhörs, torteras och sedan mördas, säger en källa till tidningen.

Dessa bevis har inte offentliggjorts eftersom det indirekt skulle innebära att Turkiet erkänner sig skyldigt till att ha spionerat på utländska beskickningar i landet, skriver tidningen.

Oro om vapenaffärer

Nu höjer även Frankrikes president Emmanuel Macron tonen mot Saudiarabien.

– Det är allvarligt, mycket allvarligt, säger Macron och tillägger att han förväntar sig total öppenhet och att få veta sanningen om vad som skett.

Frankrike är en av Saudiarabiens främsta leverantörer av krigsmateriel.

I USA har vapenleverantörer kontaktat Vita huset, oroade över om händelsen kan komma att stoppa framtida vapenaffärer med Saudiarabien. I den amerikanska kongressen har röster höjts för att stoppa de mångmiljardaffärer som planeras med regimen i Riyad.

En saudisk delegation har anlänt till Turkiet som en del i undersökningen av vad som hände Khashoggi. En talesperson för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har tidigare sagt att Turkiet har accepterat att bilda en gemensam arbetsgrupp för att utreda fallet.

Inte synts till

Khashoggi besökte konsulatet i Istanbul i förra veckan, för att skaffa ett dokument inför sitt giftermål. Sedan dess har han inte synts till. Saudiarabien hävdar att den regimkritiske journalisten lämnade konsulatet med förrättat ärende – men att det inte finns bildbevis på det eftersom övervakningsutrustningen vid beskickningen inte sparar något material.

Turkiet har dock hela tiden uppträtt väldigt säkert i sina anklagelser: Khashoggi mördades av ett underrättelseteam som flugits in från Saudiarabien enkom för ändamålet. Kvarlevorna fördes sedan till hemlandet av agenterna, enligt turkiska medier.

Turkiska företrädare har enligt Washington Post berättat om sina video- och ljudbevis för USA. Det är dock oklart om amerikansk underrättelsetjänst har fått studera materialet.

110 miljarder dollar

Västvärlden är beroende av saudisk olja, och andra lukrativa affärer med den rika diktaturen. Många västerländska företrädare har uttryckt oro kring uppgifterna om Khashoggi, men inte varit lika hårda i sin kritik som Turkiet.

USA:s president Donald Trump efterlyser klargöranden, men erkänner att han ogärna låter Khashoggi-fallet påverka förbindelserna med Riyad.

– De lägger 110 miljarder dollar på militär utrustning, saker som skapar jobb i vårt land. Jag gillar inte konceptet att stoppa en investering på 110 miljarder dollar för USA, för vad gör de då? De tar pengarna och spenderar dem i Ryssland eller Kina eller någon annanstans, säger Donald Trump.

Omfattande bojkott

Samtidigt har en rad inflytelserika medieföretag lämnat återbud till en stor investeringskonferens i Saudiarabiens huvudstad Riyad.

Tidningen The Economists chefredaktör Zanny Minton Beddoes har dragit sig ur konferensen, som ska hållas 23–25 oktober. CNBC-ankaret Andrew Ross Sorkin skrev på Twitter att han inte kommer att delta. Mediebolaget meddelade senare att det bojkottar konferensen helt.

The New York Times har dragit sig ur som mediesponsor, så även Financial Times. CNN kommer inte heller att delta, skriver bolaget på Twitter.

Även Bloomberg News bojkottar konferensen liksom mediejätten Viacoms vd Bob Bakish och miljardären Steve Case, en av grundarna av det amerikanska internetföretaget AOL.

– Bloomberg kommer inte längre fungera som en mediepartner i konferensen Future Investment Initiative, säger en talesperson för tidningen.

Även andra företag, som Uber technologies, har aviserat att de inte dyker upp. Men flera banker liksom USA:s finansminister Steve Mnuchin har ännu inga planer på att ställa in besöket.

– Om mer information kommer fram och förändrar saken kan vi titta på det, men jag planerar att gå, säger Mnuchin till CNBC.

Investeringskonferensen går också under namnet "Davos in the desert", Davos i öknen, syftande på Världsekonomiskt forum som hålls varje år i den schweiziska vintersportorten Davos.

Också Branson protesterar

Saudiarabien ska ha varit intresserat av att gå in med minst en miljard USA-dollar i Richard Bransons företag Virgin, som planerar "charterresor" ut i rymden. Och Branson har tidigare tackat ja till att delta i planerade gigantiska satsningar på internationell turism längs Saudiarabiens vackra kust längs Röda havet.

Men nu säger Branson att om misstankarna Turkiet framfört, att Khashoggi mördats av den saudiska regimen, stämmer så vill eller vågar han inte ha med landet att göra.

"Om detta visar sig sant skulle det klart och tydligt förändra möjligheten för alla i västvärlden att ha affärer ihop med den saudiska regeringen", skriver Branson i en kommuniké på virgin.com.

I väntan på klarhet avbryter Branson alla kontakter.

Saudiarabien har liksom Norge en jättelik statlig fond, baserad på oljeintäkter, som letar investeringsobjekt världen över. Nyligen har den också varit aktuell som delägare i elbils- och batteritillverkaren Tesla, men där sade vd Elon Musk av andra skäl nej till vidare samarbete.

Fonden har dock köpt in sig med en miljard dollar i Lucid, en ny elbilssatsning i USA.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39