Washington Post: Nuvarande Trump-rådgivare utreds

Bild: LEHTIKUVA/Jim Watson

En av president Donald Trumps nuvarande nära rådgivare är föremål för FBI:s Rysslandsutredning, skriver Washington Post med hänvisning till anonyma källor.

Den federala polisen FBI har konstaterat att rådgivaren i fråga är mycket intressant för Rysslandsutredningen.

Tidigare har man inte känt till om misstankarna även gäller någon som arbetar i Vita huset i dag. Det har varit känt att utredarna intresserar sig för Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn och för Paul Manafort, som var Trumps kampanjchef en kort tid.

Meningen med FBI:s Rysslandsutredning är att undersöka Rysslands misstänkta inblandning i USA:s presidentval i fjol och att ta reda på om någon i Trumps kampanj samarbetade med Ryssland för att påverka valresultatet.

Comey tänker vittna

James Comey, som Trump sparkade från posten som FBI-chef förra veckan, tänker vittna offentligt inför senatens underrättelsekommitté, uppger kommitténs ledning.

Kommitténs ordförande Richard Burr säger i ett pressmeddelande att man ivrigt väntar på att få höra Comeys vittnesmål om Rysslands inblandning i presidentvalet.

– Jag är hoppfull om att han kommer att klargöra den senaste tidens händelser, som det rapporterats mycket om i medierna.

Källor uppger för CNN att Comey tror att Trump försökte påverka hans bedömningar i Rysslandsutredningen.

Tidigare i veckan rapporterades det att kommittén skickat Flynn ett brev där den bad honom vittna både i en öppen och i en sluten utfrågning.

Ett annat brev skickades till FBI:s tillförordnade chef Andrew McCabe. I brevet ber man honom att söka fram vilket som helst pm om Comeys diskussioner med bland andra president Trump innan presidenten sparkade honom.

Breven skickades efter att medier rapporterat om en läckt promemoria enligt vilken Trump i februari hade bett Comey att lägga ner utredningen mot Flynn.

Trump har förnekat att han skulle ha bett om att utredningen mot Flynn skulle läggas ner.

"Trump kallade Comey knäppskalle"

Enligt New York Times sparkade Trump Comey för att minska pressen på sig själv. "Han var en riktig knäppskalle", ska Trump ha sagt enligt mötesanteckningar som kommit till New York Times kännedom.

Det var under mötet som hölls i Vita huset den 10 maj, dagen efter Comey sparkades, med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak, som Trump tog upp FBI-chefen.

"Jag sparkade precis chefen för FBI. Han var galen, en riktig knäppskalle, ska Trump ha sagt enligt dokumenten, som lästes upp för tidningen av en anonym källa i Vita huset.

"Jag var under stor press på grund av Ryssland. Det har lättat", fortsatte Trump enligt dokumenten och lade till: "Jag är inte under utredning."

Vita husets pressekreterare Sean Spicer tillbakavisar inte uppgifterna, utan säger i ett uttalande att James Comey försvårade presidentens möjligheter att föra diplomatiska samtal med Ryssland om ämnen som Syrien, Ukraina och IS.

– Genom ett spel för galleriet och att politisera utredningen av Rysslands handlingar skapade James Comey onödig press på vår förmåga att engagera och förhandla med Ryssland, säger Spicer.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03