Washington är Stanley Cup-mästare

Devante Smith-Pelly och Chandler Stephenson firar utjämningsmålet till 3–3 mot Vegas i femte matchen. Bild: TT / AP / John Locher

Washington tar hem årets Stanley Cup, efter seger mot Vegas på bortaplan med 4–3.

Dansken Lars Eller gjorde segermålet tolv minuter in i sista perioden, assisterad av André Burakovsky och Brett Connolly. Eller sköt målet i tom bur sedan pucken hamnat bakom hemmamålvakten Marc-André Fleury efter Connollys skott.

– Det är så många känslor just nu. Jag kunde inte sova före matchen, säger den tidigare Frölunda-spelaren Eller i en första segerintervju, rapporterar Expressen.

För svensken Nicklas Bäckström och ryske målkungen Alex Ovetjkin blev drömmen till slut verklighet efter elva respektive 13 säsongers intensiv jakt på Stanley Cup-bucklan.

Många besvikelser

Vägen till jackpotten i Las Vegas har kantats av besvikelser. Washington har flera säsonger dominerat NHL-ishockeyn i grundserien – men när det blivit dags för slutspel har laget misslyckats gång på gång.

Efter fjolårets miss lämnade flera stjärnor laget och Washington tippades få en mellansäsong.

Då slog laget till.

Dessutom efter att ha vänt underläge i varenda slutspelsomgång.

– Det här är helt otroligt. Jag ser så mycket fram emot att komma hem till våra fans i Washington, säger målvaktshjälten Braden Holtby enligt Expressen.

Segern kom mot en finalmotståndare som har varit en ännu större skräll och under debutåret i NHL slagit alla med häpnad.

Med chansen att vinna Stanley Cup för första gången i klubbens 44-åriga historia började Washington nervöst. Vegas å sin sida fokuserade på defensiven efter att ha släppt in sex mål i senaste finalen.

Galen mittperiod

Den första perioden blev låst och bjöd inte på mycket.

Allt hände i stället i andra perioden som bjöd på fem mål – varav fyra kom inom loppet av 6.32.

Washington tog ledningen två gånger, först genom Jakub Vrana, tjecken som spelat i Linköping, och sedan genom Ovetjkin på en magisk passning från Nicklas Bäckström.

Men Vegas, piskat att vinna för att hålla finalserien vid liv, svarade båda gångerna.

Nate Schmidt kvitterade till 1–1 och David Perron till 2–2.

I slutet av andra perioden tog Vegas ledningen med 3–2 genom Reilly Smith och såg ut att kunna förlänga finalserien.

Det var heta känslor i matchen och det startade redan på uppvärmningen när Ovetjkin slog hemmamålvakten Marc-André Fleury över benskydden och Fleury svarade med samma mynt.

Efter 9.52 av tredje perioden kvitterade Washington. Devante Smith-Pelly, doldisen i fjärdekedjan som klivit fram i slutspelet, fångade pucken med skridskon, rundade Fleury och skickade in 3–3.

Tack vare Ellers segermål bröts Washingtons långa slutspelsförbannelse.

Finalserien slutade 4–1 till huvudstadslaget.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46