Wärtsilä säger upp 92 efter samarbetsförhandlingar – 75 får gå i Vasa

Wärtsilä har avslutat sina samarbetsförhandlingar. Foto: Shutterstock/SPT Bild: Shutterstock/SPT

Wärtsiläs samarbetsförhandlingar slår hårt mot Vasa. Bolagets beställningar har minskat efter osäkerhet på marknaden.

Wärtsilä avslutade sina samarbetsförhandlingar i Finland på torsdagen. Bolaget minskar personalstyrkan med sammanlagt 92 tjänster – 75 i Vasa, 12 i Helsingfors och 5 i Åbo. Orsaken är den instabila världsekonomin och osäkerheten inom energipolitiken, skriver Wärtsila i ett pressmeddelande.

– För personalen är det ytterst tungt att vi nu för andra gången i år är tvungna att omvärdera vår organisations dimensionering, säger Vesa Riihimäki, vd för Wärtsilä Finland, i pressmeddelandet.

Enligt Riihimäki lyckades man märkbart minska på behovet av uppsägningar under samarbetsförhandlingarna. Wärtsilä hade tidigare meddelat att personalen skulle minskas med högst 200 personer.

– Trots det är inverkan på personalen onekligen stor, speciellt i Vasa, säger Riihimäki i pressmeddelandet.

Wärtsilä sysselsatte i slutet av oktober 3 037 personer i Vasa, 377 i Åbo och 491 i Helsingfors.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning