Wärtsilä ökade både omsättning och vinst – efterfrågan på bolagets produkter förväntas vara stabil

Bild: Lehtikuva/Mesut Turan

Industrikoncernen Wärtsilä redovisar en vinst på 102 miljoner euro med en omsättning på 1 151 miljoner euro under årets första kvartal.

Industrikoncernen Wärtsiläs första delårsrapport för 2019 visar ett stabilt resultat. Både omsättningen och den jämförbara rörelsevinsten ökade från fjolårets första kvartal.

Wärtsiläs omsättning i januari-mars 2019 var 1 151 miljoner euro, vilket är 85 miljoner euro mer än i januari-mars 2018. Det jämförbara rörelseresultatet för årets första kvartal var 102 miljoner euro, vilket är 14 miljoner euro mer på plussidan än i januari-mars 2018.

– Början på 2019 kännetecknades av tillväxt i omsättningen tack vare högre servicevolymer inom båda affärsområdena och en ökning av leveranserna av marinutrustning. Lönsamheten förbättrades till följd av en fördelaktigare försäljningsmix inom vår serviceverksamhet, säger Wärtsiläs koncernchef Jaakko Eskola i koncernens delårsrapport.

I början av året strukturerade Wärtsilä om sin organisation så att den nu består av två affärsområden. Enligt Eskola har lösningen varit lyckad.

– Jag är glad över att kunna konstatera att vi redan har börjat se de första fördelarna med denna omorganisation i form av förbättrat internt samarbete.

Koncernen uppskattar att efterfrågan på Wärtsiläs produkter under de kommande 12 månaderna kommer att hållas på samma nivå som under de gångna 12 månaderna.

I slutet av mars var Wärtsiläs orderstock för 2019 värd 3 287 miljoner euro. Största delen av leveranserna kommer att ske under årets tredje och fjärde kvartal, uppskattar koncernen. Hela orderstocken var värd 6 330 miljoner euro i slutet av mars.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning