Warholm slog 29-årigt världsrekord

Hemmalöparen Karsten Warholm slog världsrekord på 400 meter häck på Bislett. Bild: Fredrik Hagen/Lehtikuva

I 29 år stod sig Kevin Youngs världsrekord på 400 meter häck.Nu har norrmannen Karsten Warholm slagit det.– Det blir inte bättre, säger Warholm till NRK efter att ha sprungit in på världsrekord inför en kokande hemmapublik på Bislett.

Det var Diamond League-galans grande finale. Och det blev både bästa möjliga och närmast ofattbara klimax. Detta då hemmalöparen Karsten Warholm satte världsrekord på 400 meter häck med tiden 46,70, och därmed slog Kevin Youngs världsrekord från OS i Barcelona 1992 med åtta hundradelar. Vad som var extra anmärkningsvärt var att 25-årige Warholm gjorde säsongsdebut.

Redan i fjol var han bara några hundradelar från att slå Youngs världsrekord i Stockholm.

Nu nådde Warholm dit.

Läktarna på Bislett kokade när Warholm utklassade konkurrenterna – tvåan Alison dos Santos, Brasilien, var distanserad med 58 hundradelar.

– Det är en så sjuk känsla. I dag bestämde jag mig för att jag skulle slå det. Det klarade jag, och på hemmaplan. Det blir inte bättre, säger Karsten Warholm till NRK.

– Jag klarade det jag skulle göra från start. Jag fokuserade på det jag skulle göra, vilket är det viktigaste, och tänkte inte på någon tid. Jag tänkte inte på förväntningarna, fortsätter han.

Karsten Warholm har tidigare tagit guld på både VM (2019) och EM (2018). Men ett OS-guld saknas i samlingen. Med sitt färska världsrekord är han förstås storfavorit i Tokyo senare i sommar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning