Warholm närmar sig världsrekordet – "helgalet"

Karsten Warholm är näst snabbast någonsin hittills på 400 m häck. Bild: Lehtikuva/Fabrice Coffrini

Norges Karsten Warholm löpte den näst snabbaste tiden någonsin hittills på 400 m häck.

Norrmannen har redan vunnit VM-guld på 400 m häck – och är storfavorit inför VM i Doha om några veckor. I Diamond League-finalen i Zürich visade Karsten Warholm att han är i bättre form än någonsin förut.

Warholm löpte för första gången under den magiska gränsen 47 sekunder – och krossade samtidigt det europeiska rekordet. Sluttiden var fantastiska 46,92, en förbättring med två tiondelar av hans egna rekord.

Den enda som löpt fortare än Warholm är världsrekordets innehavare Kevin Young med 46,78. Norrmannen tror det går att förbättra ytterligare.

– Det är helgalet att knäcka barriären, att gå under 47 sekunder. Man blir nästan mållös, säger Warholm enligt NRK.

– Jag hade en dålig häck, så vi ser fram emot nästa gång.

USA:s Rai Benjamin var på förhand sett Warholms värsta konkurrent och hotade honom i sista kurvan. På upploppet var Warholm snabbare.

Benjamin förbättrade också sitt PB. Han tvingades nöja sig med 46,98 och andra plats, vilket lyfter honom till delad tredje plats i alla tiders statistik. Utöver de ovannämnda har Abderrahman Samba som representerar Qatar också löpt under 47 sekunder.

Finlands sprintdamer deltog i 4x100 m-stafetten. Kvartetten Johanna Kylmänen, Lotta Kemppinen, Anniina Kortetmaa och Hanna-Maari Latvala tog åttonde plats med tiden 44,61. Tyskland vann med 42,22. Det finns rum för att förbättra växlingarna och Latvala ser fram emot söndagens lopp i Berlin.

– Vi tar växlingarna med lite större risk i Berlin. Vi har inget att förlora.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning