Warholm hoppar av EM – vill inte bli sjuk

Karsten Warholm kommer inte till inne-EM i Torun i mars. Bild: Michal Cizek/Lehtikuva

Världsstjärnan Karsten Warholm ställer inte upp i inne-EM i Torun.Han vill inte ta risken att smittas av coronaviruset.– Jag är i bra form och det är synd (att inte delta), men riskerna är större än uppsidan, säger han.

Warholm fruktar att om han blir sjuk i covid-19 kan det äventyra hans karriär.

Mästerskapet i Polen äger rum den 4–7 mars och det har länge varit oklart om världsstjärnan på 400 meter häck och 400 slätt skulle ställa upp eller inte.

Under tisdagen kom det negativa beskedet för arrangören. På en digital presskonferens meddelade Warholm att han stannar hemma.

Risken att bli sjuk är för stor, menar norrmannen.

– Det kan i värsta fall betyda slutet på karriären och det kan betyda slutet för min duktige tränare Leif Olav Alnes, även om han själv tror att han är odödlig, säger Warholm.

24-åringen är regerande Europamästare på 400 meter inomhus. Han vann distansen i Glasgow 2019. I stället för att försvara titeln sätter han upp nya mål.

På söndag ska han försöka sätta norskt rekord på 300 meter.

– Jag är bättre än i fjol och förberedelserna har varit goda. Jag har varit mycket hemma och tränat extremt mycket, säger Warholm.

Tränaren Leif Olav Alnes tror att Karsten Warholm går mot en stark säsong.

– Sälj inte Warholm-aktien än. Väldigt mycket tyder på att det är stora ting i görningen. Förhoppningsvis blir det en bra utomhussäsong, säger Alnes.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning