Warhol-verk auktioneras ut för kryptovaluta

Galleriet Dadiani Syndicate ger sig ut på nydanande mark genom att lansera en konstauktion – med kryptovaluta som betalmedel, rapporterar Dazed. Syftet? Att demokratisera konst.

Den historiska auktionen arrangeras av det Londonbaserade konstgalleriet i samarbete med plattformen Maecenas. Passande nog är det konsumtionskulturfantasten Andy Warhols ikoniska verk 14 small electric chairs som först går under klubban.

– Vi är stolta över att vara pionjärer i det här ämnet – det här är ett resultat av flera års hårt arbete, säger Maecenas vd Marcelo Garcia Casil och tillägger att Warhol-auktionen är startskottet på en rad kommande auktioner.

Målningen 14 small electric chairs är en del av serien Reversal och värderas till 4,2 miljoner pund, motsvarande cirka 4,8 miljoner euro.

Upp till 49 procent av Warhol-verket är till försäljning. Delägarskap går att köpa på nätet med Maecenas egen art-token, bitcoin eller ethereum. Alla potentiella köpare granskas innan köp.

En historisk auktion av popkonstikonen Andy Warhols verk "14 small electric chairs" pågår som bäst. Arkivbild. Bild: TT/AP/Richard Drew

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22