Wallströms lägenhet var inte muta

Inget brott. Margot Wallström säger sig vara glad att hon nu fullt ut kan fokusera på arbetet. Bild: Martti Kainulainen

Det var inte ett mutbrott när Sveriges utrikesminister Margot Wallström fick hyra bostad av fackförbundet Kommunal. "Brott kan inte styrkas", menar åklagaren.

STOCKHOLM Det var i januari som avslöjanden om det svenska fackförbundet Kommunals affärer började rullas upp: vidlyftig representation, styrelsemedlemmar som fick bo på hotellets semestergård gratis, krog med porrshow.

Och: att utrikesminister Margot Wallström var hyresgäst i en av de bostäder som Kommunal äger. Det väckte uppmärksamhet att hon fick den på kort varsel när kön till en lägenhet i Stockholms innerstad är tretton år. Hyresmarknaden är reglerad i Sverige.

Åklagaren inledde en förundersökning om misstanke om tagande och givande av muta. På tisdagen, efter fyra månader, kom beskedet att den läggs ner.

– Av utredningsmaterialet kan brott inte styrkas. Ytterligare utredning bedöms inte förändra bevisläget på något avgörande sätt, säger chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten för korruption enligt ett pressmeddelande.

Fokus på arbetet

Polisens nationella operativa avdelning har bistått i förundersökningen och över tjugo förhör har hållits. Viss uppmärksamhet har det väckt att Wallström själv inte har förhörts.

– Efter de inledande förhören och allteftersom förundersökningen fortgick så blev behovet av att höra Wallström allt mindre för att till slut upphöra helt, säger Alf Johansson till Expressen.

Enligt honom går det inte att bevisa att Wallström fick lägenheten "uteslutande på grund av hennes uppdrag som statsråd", som han säger till tidningen.

Margot Wallström kommenterar till nyhetsbyrån TT att "det är bra att det här har blivit utrett. Nu ser jag fram emot att fokusera helt och fullt på mitt arbete". Hon har flyttat ut ur bostaden.

Wallström har från början sagt sig vara "helt lugn inför detta". Utredningen har ändå dragit ut på tiden och bland andra Sveriges Radios politiske kommentator Tomas Ramberg skriver att nervositeten ökade i regeringslägret under processens gång.

Åklagarens beslut är därmed en lättnad för Wallström och också statsminister Stefan Löfven; hon är en av hans centralaste ministrar. Han har inom maj månad lovat besätta de två ministerposter som står tomma efter att Mehmet Kaplan och Åsa Romson avgått. Löfven kan också passa på att göra en mer grundlig regeringsombildning när två år återstår till följande riksdagsval.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning