Wallström: Viktigt att hela EU sluter upp

Bild: Lehtikuva/Soren Andersson

14 EU-länder ska utvisa ryska diplomater som en reaktion på nervgiftattacken mot den avhoppade ryske dubbelagenten i Storbritannien. Samtidigt meddelar USA att det utvisar 60 "spioner".En rysk diplomat utvisas från Sverige.

– Vi har varit tydliga med att det är inte bara är en bilateral fråga mellan Storbritannien och Ryssland, utan att det är viktigt att hela EU sluter upp bakom Storbritannien, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

– Det här är ytterligare en överträdelse från rysk sida av en internationell regelbaserad ordning. Då behövs det också ett väldigt tydligt och omedelbart svar, fortsätter hon.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk klargjorde på en extrainsatt presskonferens i Varna i Bulgarien att 14 EU-länder beslutat utvisa ryska diplomater.

– Ytterligare åtgärder kan inte uteslutas under de närmaste dagarna och veckorna, fortsatte han.

Leda till eskalering

Tyskland har beslutat att utvisa fyra ryska diplomater med anledning av nervgiftsattacken i brittiska Salisbury mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia, rapporterar AFP.

USA har beslutat att utvisa 60 ryska diplomater, som beskrivs som "spioner'", rapporterar AFP. Rysslands ambassadör i Washington säger att utvisningarna "förstör det lilla som fanns kvar av relationer med USA", rapporterar Reuters med hänvisning till den statligt kontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria.

Ett antal EU-länder offentliggjorde på måndagen utvisningar av ryska diplomater. Därutöver utvisar Ukraina 13 ryska diplomater, Kanada fyra och Albanien två.

En källa på ryska utrikesdepartementet säger till Ria att Moskva de närmaste dagarna ska svara med att utvisa samma antal diplomater från EU-länderna. Departementet säger också att besluten från EU- och Nato-länderna är konfrontativa och kommer att leda till eskalering.

Samordnat med Finland

Sverige, liksom flera andra EU-länder, utvisar en rysk diplomat. En källa på utrikesdepartementet uppger för TT att beslutet "fattats i nära dialog med Moderaterna".

"Mordförsöket i Salisbury är större än en bilateral fråga mellan Storbritannien och Ryssland. Det är ytterligare en utmaning av det internationella regelverket från rysk sida, därför måste vi agera", säger statsminister Stefan Löfven (S) i ett pressmeddelande och fortsätter:

Enligt uppgifter till TT var svenska UD noga med att samordna sin reaktion med Finlands, som också utvisar en rysk diplomat.

Lösas "omedelbart"

Vid EU-toppmötet i förra veckan pekade EU-ledarna i ett uttalande ut Ryssland som "högst sannolikt" ansvarigt för nervgiftattacken i brittiska Salisbury den 4 mars. Attacken fördömdes i "starkast möjliga termer" och användandet av nervgift ansågs utgöra "ett säkerhetshot mot oss alla".

EU-ledarna beslutade också att kalla hem EU:s ambassadör i Moskva för konsultationer under en månad.

Frågan om utvisningen av den ryske diplomaten kommer att lösas "omedelbart", säger Wallström, som väntar sig någon rysk motåtgärd.

– Det tror jag att vi förstår att det kommer att bli respons, det har framgått av uttalanden. Men jag vill inte spekulera i det.

Fakta

Utvisningarna land för land

USA utvisar 60 ryska diplomater som Washington kallar "spioner". Kanada utvisar 4 ryska diplomater medan Ukraina utvisar 13 diplomater.

EU säger att 14 medlemsländer ska utvisa ryska diplomater. Hittills har ett antal EU-länder klargjort hur många ryssar som får åka hem: Frankrike (4 diplomater), Tyskland (4), Polen (4), Tjeckien (3), Litauen (3), Danmark (2), Italien (2), Nederländerna (2), Albanien (2), Sverige (1), Kroatien (1), Finland (1), Rumänien (1), Estland (1) och Lettland (1).

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03