Wallström avslöjade Sveriges 100-årsgåvor till Finland

Agenda. Sveriges utrikesminister Margot Wallström säger att det är dags ge upp förhoppningen att Donald Trump inte har för avsikt förverkliga sina vallöften.Bild: Markku Ulander

En skulptur och ett forskningsprojekt. Det är vad Sverige ger Finland i gåva för att fira Finlands 100-årsjubileum.

Det blir kung Carl XVI Gustaf som överräcker gåvorna när kungaparet besöker Finland i juni, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström som avslöjade gåvorna på sitt besök i Finland på torsdagen.

Skulpturen som är gjord av konstnären Anna Uddenberg placeras vid det svensk-finska kulturcentret Hanaholmen. Forskningsprojektet gäller skogsbruk och bioenergi och omfattar tolv tvååriga forskarbefattningar som delas jämnt mellan Finland och Sverige.

Forskningsprojektet finansieras av den svenska staten, Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse, Kempestiftelserna, Skogsindustriernas forskningsstiftelse och Kungliga skogs- och lantbruksakademien.

– Jag vill gratulera er och det finska folket till 100-årsjubileet, sade Wallström på en presskonferens med sin finska kollega Timo Soini (Sannf). 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00