Walls pojkvän: Hon var fantastiskt nyfiken

Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Ritzau Scanpix AND Scanpix / Martin Sylvest

Rättsläkarna kan inte med hundra procents säkerhet slå fast hur journalisten Kim Wall dog – och inte heller utesluta Peter Madsens förklaring. Walls pojkvän berättar för domstolen om kvällen hon försvann och framtidsplaner som gick i kras.

När Kim Walls pojkvän trädde fram inför domstolen i Köpenhamn satt Madsen bredvid och verkade lyssna.

– Hon var en otroligt ambitiös journalist och fantastiskt nyfiken människa. Hon var en levande människa som hittade skönhet i alla möjliga saker, sade pojkvännen.

Kvällen då Wall försvann höll paret en avskedsfest med sina vänner. De två skulle kort därpå flytta till Peking tillsammans.

– Kortfattat så var alla mina framtidsplaner gjorda tillsammans med Kim, och nu vet jag inte ens längre varför jag studerar. Det har påverkat allt, sade pojkvännen.

Flera orsaker tänkbara

Åklagarna ställde under torsdagen mycket detaljerade frågor om den rättsmedicinska undersökningen. Att kvarlevorna har legat länge i vattnet påverkar rättsläkarnas slutsatser och de kan inte fastslå en dödsorsak med hundra procents säkerhet.

Kvävning eller knivskador kan vara dödsorsaker. Men Peter Madsens egen förklaring – att Wall dött av kolmonoxidförgiftning – kan också vara det, säger rättsläkaren i rätten.

Åklagaren frågade om kroppen har utsatts för värmepåverkan, vilket tidigare beskrivits som en konsekvens av kolmonoxidförgiftning. Det hade rättsläkaren inte noterat.

Madsens advokat Betina Hald Engmark frågade om kolmonoxidförgiftning likväl kan vara en möjlig dödsorsak.

– Ja, det kan det, svarade rättsläkaren.

Tidpunkt stämmer inte

Hur skador tillfogats Kim Wall – och när – har stor betydelse för om Peter Madsen ska kunna dömas för åtalspunkterna sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter och misshandel.

Enligt den misstänkte tillfogades skadorna för att kroppen skulle sjunka till botten, men skadorna skulle enligt rättsläkaren inte ha haft den effekten.

Madsen påstår också att styckningen gjordes på morgonen den 11 augusti, alltså flera timmar efter den tid han uppgett för Kim Walls död. Enligt rättsläkaren har skador tillfogats närmare tidpunkten för hennes död.

Under förhöret med rättsläkaren såg Madsen ut att lyssna på det som sades, och han riktade ibland blicken på papper framför sig.

Ubåtsfallet i korthet

Kim Wall var journalist och skulle skriva ett reportage om den danska rymdkapplöpningen. Den 10 augusti förra året följde hon med ubåtsbyggaren och raketutvecklaren Peter Madsen på hans ubåt UC3 Nautilus.

Nu är Madsen åtalad för mord, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden.

Dödsorsaken är inte fastställd och Peter Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han nekar till mord, men erkänner att han styckat Wall och sänkt kroppsdelarna i havet.

Rättegången omfattar totalt tolv dagar med avslutning den 25 april.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46